Olen aloittanut nyt työssäoppimiseni peruskoulussa. Ensimmäisenä päivä oli vain pintaraapaisu, koska lähdin jo 11.30 Omniaan opiskelemaan englantia. Se päivä oli kokonaisuudessaan aika "jännä" kun luulin että osaan jonkin verran sitä "enkkua" ja sitten tajusin tunnilla että hoitajan englanti onkin sitten jo asia toinen....kysyin opettajalta ihan suoraan neuvoa opintoihini, koska en ollut osallistunut kahteen kertaan kun se meni päällekkäin vammaistyön lähiopetuksen kanssa. Mutta kaikki ajallaan, tulossa siis siltäkin puolelta tenttejä.
Aloitin siis oppilaiden kanssa, joilla on autistisia piirteitä ja muitakin diagnooseja. Oppilaat ovat murrosikäisiä ja tämä tuo lisähaasteensa tälle jaksolle. Tällä viikolla minä vasta tutustun heihin. Olen seurannut miten muu henkilökunta toimii ja tekee tietyissä tilanteissa. Kaikki on vielä niin uutta minulle, minulle onkin jo syntynyt kysymyksiä. Olen luonteeltani myös pohtija.
Olen itse toiminnallinen ihminen, en ole luennoitsija vaikka tykkäänkin juttelemisesta. Minulle mieluisia hetkiä ovat olleet välitunnit, kun silloin pääsen ulos oppilaiden kanssa. Oppilaat kävelevät usein kivan reitin, mistä olen tosi iloinen. He eivät jää "lojumaan" välitunneilla vaan käyttävät tämän ajan elimistön hapetukseen. Siinä kävellessä olen myös tutustunut oppilaisiin.
Tällä viikolla yksi opppilas keräsi opettajalle kukkakimpun, mikä oli minun mielestä hienoa ja niin aitoa. Otin kuvan kukkakimpusta ja kimppu jää elämään tähän blogiin Nuoret ovat aitoja ja suoria.
Ohjasin myös oppilasta kotitalous tunnilla, ja olin kovin mielissäni siitä kuinka nämä miehenalut innokkaina valmistivat pannukakkua ja jäätelöä.
Tämä on juuri sitä elämisen taitoa, mitä elämässä tarvitaan arjen askareita. Liitteenä laitan kuvia kauniista kattauksesta ja herkullisesta pannukakusta jonka nämä reippaat nuoret valmisti.
Koulun työilmapiiri vaikuttaa hyvältä, ja työnjako on selkeä. Henkilökunnan vaihtuvuus ei ole suurta, joka onkin tärkeää oppilaille ettei opettaja vaihdu kerran vuodessa. On varmasti mukavaa oppilaankin kannalta, että tuntee opettajansa ja avustajansa. Mukavaa tässä on myös se puoli, että nyt pääsen näkemään eri opettajien työskentelytapoja, ja siten pääsen jyvälle mitä on olla koulussa vuonna 2017.
On sitten perjantai ja ensimmäinen viikko takana. Olen panostanut siihen, että minä tutustun nuoriin ja erityisesti tarkkailen mitä tukea kukin tarvitsee, sekä tietenkin myös mitä rajoja. Sitä kun on opiskellut ja kuullut vain dignooseja toisensa perään, ja se mitä minä olen työssäoppimisen erilaisissa paikoissa, heidän erilaiset käytännöt. Voin sanoa ainakin että aika paljon sitä on nähty erilaisia asiakkaita ja työpaikkoja erinäköisiä. Lähihoitajahan työskentelee siis omalla persoonallaan ja minä tiedän että minunkin pitää kasvaa tietyissä asioissa, että minä jaksan sitten tehdä tätä työtä kun valmistun.
Olenkin pohtinut ammatillista roolia tällä viikolla.
Tänään perjantainan me kävimme retkellä, Olimme nuorten kanssa käymässä kirjastossa ja hyvin meni retkemme. Tein yhden tehtävän myös "pois alta" koska olin jo koonnut tarvittavat tiedot ja sitten minä olen havannoinut näitä nuoria oppilaita, tätä tehtävää oli nyt helpomi tehdä koska nyt tiedän mistä teen. Mutta joo, nyt viikonlopun viettoon ja opiskeluun liittyvät asiat jää maanantaihin. Painan virran lääpäristäni kiinni ja lähden lenkille.
Tässä on blogini, jota kirjoitin kun opiskelin lähihoitajaksi ja osaamisalani oli vammaistyö. Olen tarkoin varjellut henkilön/henkilöitä en ole maininnut ketään tunnistettavasti enkä ole nimennyt ketään. Blogini on myös tarkastettu, että se sopii julkaistavaksi.
tiistai 29. elokuuta 2017
Asperger F84,5
Asperger on oireyhtymä johon liittyy erilaisia piirteitä.
- henkilö on asiakeskeinen, analysoi asiat
- hyvin niukka tarve ylläpitää sosiaalisia kontakteja
- ilmeet ja eleet niukkoja, katsekontakti on poikkeava
- puhetapa on muodollsta ja usein kirjakieltä
- ymmärtää asiat ja sanonnat liiankin konkreettisesti
- sosiaalisissa tilanteissa vaikeus ymmärtää sosiaalisia tilanteita
- takertuu ykityiskohtiin, korostunut rehellisyys, hyvin tarkka faktojen suhteen ja vaatii faktojen selvitystä/selvittelyä
- huumorin taju on omalaatuista
- ainakin yksi erityismielenkiinnon kohde, joka on hyvin intensiivistä
- toimintapa on joustamatonta
Oireyhtymään vaikuttaa yksilölliset ominaisuudet esimerkiksi temperamentti. Oirekuvaan vaikuttaa myös soiaalisuuden tarve/sietokyky. Apergeriset henkilöt vetäytyvät, välttäen sosiaalisia tilanteita koska sosiaalinen kontakti kuormittaa heitä. Sitten on passiivista vuorovaikutusta, selllaiset hyväksyvät toiset ihmiset ilman vetäytymistä. Tässä kuitenkin vuorovaikutus ei tuota mielihyvää, eikä henkilö ole osallinen sosiaalisissa tilanteissa.
On myös aktiivisia ja he käyttäytyvät erikoisesti, usein aktiivisilla on myös ADHD. Sitten on muodollisia ja jäykkiä, he toimivat tietyn kaavan mukaisesti ja ovat joustamattomia. Tämä piirre ilmenee vasta myöhemmin kehityksen aikana.
Vastavuoroisuudesta sen, että henkilöllä on myös vastavuoroisuuden puute joka tarkoittaa sitä ettei henkilö aloita keskustelua, eikä aina reagoi puhumiseen. Vaikeus huomioda toista ja toisen henkilön tarpeita. Ei tunne tarvetta jakaa omia kokemuksiaan tai tuntemuksiaan toisten ihmisten kanssa. Henkilö ei myöskään hymyile muiden mukana "sosiaalinen hymy"
Asperger henkilöllä on vähäisempi kiinnostus ihmissuhteisiin viihtyy hyvin yksinäänkin vetäytyen omaan maailmaan tai tekemisiinsä. Ei ilmaise tarvitsevansa muiden seuraa. Joskus on hyvin voimakas kiinnostus esineisiin tai eläimiin.
Empatia kyvyn puutteellisuus ja kysy asennoitua toisen henkilön asemaan, vaikeus lohduttaa toista. Vaikeus ymmärtää tekojen ja tapahtumien tunnemerkitystä toisille. Vaikeudet tunnistaa toisen/toisten tunnetilaa/tunnetiloja ja niiden taustoja. Reaktiot kehumiseen voi olla hyvin vähäinen, sama koskee myös rangaistusta. Mielialavaihtelut voivat olla hyvinkin yllättäviä ja vaikeita. henkilö myös välttelee fyysistä kontaktia ja läheisyyttä. Sitten voi olla myös vaikeus eroittaa sopivaa ja sopimatonta kosketusta.
Sosiaalisissa taidoissa esiintyy vaikeuksia. On vaikeuksia luoda kaverisuhteita ja ylläpitää niitä. Hyvin niukasti ikätoveri suhteita, eikä ole "parasta kaveria" mille kerrotaan asioita ja jaetaan ilot sekä surut! On silti kiinnostunut ystävyydestä, mutta ei osaa ylläpitää ystävyysuhdetta koska se vaatii vuorovaikutusta.
Lapsi leikkii mielellään itseään nuorempien seurassa tai vanhempien. Ei jaa leikkejä, leikkii itsekseen. lapselle voi muodostua hyvin voimakas mielikuvitusmaailma. Ei välitä sosiaalisista säännöistä, eikä välitä siitä mitä muut ajattelee. Kun Aspergeri henkilö puhuu hän ei välttämättä tunnista seikkaa, että toinen ei ole kiinnostunut samasta aiheesta.
Vaikeus tunnistaa ja tulkita sosiaalisia viestejä, viestit ovat eleet, ilmeet, kehollinen reviiri, eikä tunnista milloin on sopimatonta mennä mukaan leikkimään tai osallistua keskusteluun.
Ei kielellisen viestinnän esimerkiksi asennon, ilmeiden, eleiden, niukka tai poikkeava käytös vuorovaikutustilanteissa. Niukka elekieli, jäykkä kehonkieli, saattaa nauraa asian vierestä. Katsekontaktin välttäminen. On myös vaikeutta hahmottaa omaa äänenkäyttöään ja äänenvoimakkuutta. Äänekäyttö on konemaista, erikoista, yksitoikkoista, nopeaa tai muuten puhemelodia on poikkeava.
Kielellisessä vuorovaikutuksessa on vaikeutta käyttää kieltään sosiaalisissa tilanteissa, esimerkiksi ei osaa tarkentaa jos ei jotakin asiaa ymmärrä.
Stereotyyppinen toiminto
Stereotyyppinen tai toistava puhe pikkuvanha, tai sitten ilmaisu on hyvin muodollista, esimerkiksi on hyvin tarkkaa krjakielisyyttä. Sanoissa käytetään paljon sanoja, jotka ovat ulkoapäin opittuja, lauseiden, laulujen, tai fraasien toistaminen.
Esiintyy myös hyminää ja kurkkuääntä.
Stereotyyppiset liikkeet
Henkilö heiluttaa käsiään tai "räpyttelee sormiaan" pitkäaikainen pyöriminen, heijaaminen, varvastus, jännittää kehoaan, hampaiden narskutus ja laittaa kädet korvillee. Huom. Stimmaus voi toimia myös rauhoittuvasti, riippuu tietenkin miten stimmaa pitääkö sitä sitten rajoittaa jos aiheuttaa itselleen vahinkoa. On maneereita, vääntää sormia, käsiä, ilmeilee kasvoillaan sekä irvistelee. Tavaroita ja esineitä käytetään myös stereotyyppisesti.
Joustamattomuus ja juuttuminen
Muutosten voimakas vastustaminen hyvin voimakas emotionaalinen reaktio muutokseen/muutoksiin. Ajattelutapa on jäykkää, se on kaavamaista ja joustamattomuutta. Erilaiset päähänpinttymät ohjaavat toimintaa. On myös hyvin vahva ennakkokäsitys tapahtumien kulusta. Juuttuu omiin ja erilaisiin asioihin sekä ajatuksiin.
Rutiineista ja rituaaleista
On toistuvia toimintatapoja, joita myös halutaan noudattaa muuttumattomina. Toimintatavat voivat olla hyvinkin erikoisia tai omintakeisia. Rutiinien muuttumiset voivat laukaista hyvin voimakkaan ahdistuksen, joka taas puolestaan voi laukaista raivokohtauksen/suuttumiskohtauksen, koska tutut asiat ovat luoneet henkilölle turvallisuuden tunteen.
Aisteista
Aistitoiminnasta yli tai aliherkkydestä, kosketuksesta, suun alue, äänet, näköaistimukset. Henkilö ei pidä kaikentyyppisistä tuntoaistimuksista, esimerkiksi vaatetuksessa erilaiset kangasmateriaalit. Vahva tarve välttää hampaiden pesua,, suihkusssa käymistä, kynsien leikkuuta. ( omia ajatuksia... kun olen käynyt kuumassa suihkussa tai saunassa, sieltä tuntuani minulla on hetken kylmä, tätä tunnetta aspergerin oireyhtymällä henkilöllä on vaikea käsitellä, oma kysymykseni onkin, miten tätä suihkusta tuloa voisi helpoittaa? Minulle tulee mieleen, että valmiina olisi lämmin paksu kylpytakki tai lämmitetty kylpypyyhe )
Tavaroita kosketellaan ja haistellaan. Ihmisiä ja esineitä katsellaan silmäkulmasta, poikkevaa silmien siristelyä.
Myös syömiseen liittyviä ongelmia esiintyy.
Kuntoutuksesta
Kuntoutus olisi aina aloitettava mahdollisimman varhain, joka tapahtuu laaja-alaisesti henkilön arjessa.
Kuntoutuksen tavoite on elämänhallinnan ja elämäntaitojen kehittäminen. Sosiaalisten sekä kommunikaatiotaitojen harjoitteleminen. Tunteet tunnistetaan ja niiden ilmaisemisen harjoittelua. Käyttäytymisen ohjausta ja ei toivotun käyttäytymisen rajaaminen
Päivittäistä ympäristöä ja aikatauluja jäsennetään, joka tapahtuu ennakoimalla, visualisoinnilla.
Yksi kuntoutusmentelmä on Pikku portaat. Myös ryhmäterapiaa käytetään sosiaalisten taitojen kuntoutukseen.
Lääkehoito
Aspergerin oireyhtymään ei ole olemassa täsmälääkitystä
Lääkehoito on aina oireenmukaista, jota käytetään tarvittaessa. Esim. Melatooni, atyyppisiä neuroleptejä pienillä anooksilla saaden niiden terapeuttinen vaikutus. SSRI lääkkeet, ovat vaikuttaneet positiivisesti sosiaalisuuteen.
Kokeellisesti on myös käytetty oksitosiinista joka on hormoni, osa siitä hyötyy, osa taas ei. Haittavaikutuksena voi olla lisääntynyt ahdistuneisuus.
Tässä on oksitosiinista linkki
Ennuste
Oireet lievittyvät osittain aikuistuessa, terapian ja kun kompensoivia taitoja opitaan.
Sosiaaliset tilanteet ovat tulleet tutuiksi, on erilaisia toimintastrategioita muodostunut. Kyky ymmärtää toimintaa, sääntöjä, sekä tapahtumia ( kognitiivinen taito )
Toisaalta rutiinit ja jäykät toimintatavat saattavat voimistuakin. Toimintakyky ja tuen tarve on aina yksilöllista aikuisuudessa. Kielelliset taidot ja älykkyys ovat merkityksellisimpiä.
Aspergerin oireyhtymän oppilaalla on myös erityisiä voimavaroja ja vahvuuksia
- hyvä muisti
- paneutuminen omiin kiinnostuksen kohteisiin
- omaperäinen ilmaisu ja näkemys ympäristöstä
- rehellisyys
- oikeudenmukaisuus
- lainkuuliaisuus
- sääntöjen noidattaminen
- aistien erilaisuus, herkkyys
- visuaaliuus
- loogisuus
- luovuus
- erityiset lahjakkuuden alueet
- tunnollisuus
- ideoiden runsaus
- kyky uppoutua asioihin
- kiinnostus faktatietoihin
- tarkka yksityiskohtien havaitseminen
- omaperäinen huumorintaju
taito työskennellä perusteellisesti ja yksityiskohtiin keskittyen
Autismiliitto järjestää maksuttomia luentoja, autismin kirjon vanhemmille, ja niiden kanssa työskenteleville.
Linkki autismiliitton sivuille
Eettiset periaatteet
Toimintaperiaatteet
- itsenäisyys kykyjen mukaan, koululla on jo vuosien kokemus projektityöskentelystä, koulun sisäisestä integraatiosta ja luokka-asteittain tapahtuvassa osastotoiminnasta. Opiskelu on jaksotettu kaksoistunneiksi
- kansainvälistyminen ja verkostoituminen, kansainvälisiä projekteja ja yhteistyökumppaneita eri puolilla maailmaa. Lisää tietoa tästä on koulun omilla kotisivuilla, Linkki sinne on tässä
- elinikäiseen oppimiseen kannustava asenne
- korkea motivaatio viihtyisässä ympäristössä
- valmiuksia tietotaitoon, sosiaalisiin taittoihin sekä henkisesti ja fyysisesti rikkaaseen elämään
- opetuksen lähtökohta on oppilaan vahvuudet sekä hänen yksilöllisten työskentelytapojen ja oppimisjärjestelyiden käytön. Kaikille opppilaille laaditaan HOJKS ja opetus perustuu siinä määriteltyihin tavoitteisiin.
- jokaisella oppilaalla on oikeus saada laadukasta opetusta ja tukea omaan oppimiseensa
- yhdenvertaisuus
" Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta, asettaa eri asemaan sukupuolen. iän alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
perjantai 25. elokuuta 2017
21.8-25.8 2017 Päiväkirja
No niin nyt on viikko taas vierähtänyt ja uusia asioita olen oppinut. Olen syventänyt tietojani, esimerkiksi lääkkeiden osalta syvennän kokoajan lisää.
Mitä tulee tähän blogiin, olen tällä viikolla tätä alkanut rakentaa, tämä on minun oppimisen päiväkirjani myös. Jolla voin seurata omaa matkaani kohti valmistumistani. Tätä blogiahan matkan varrella kehitän.
Kun olen ollut tunneilla, olen entistä enemmän joutunut kiinnittämään huomiota siihen, että minulla on oma oppiminen ja se miten minä parhaiten asioita opin. Sitä kun on aikuisopiskelija, niin nämä opiskeluun liittyvät asiat ottaa eritavoin kuin otin nuorena. Näin siis minun kohdallani.
Olen ihmetellyt tätä bloggeria, ja kaikkia asetuksia tässä. Antaahan tämä mahdollisuuksia vaikka tehdä mitä ulkoasuja ja teemoja, niitä olen tässä myös kokeillut haluan että tästä tulee minun näköiseni, mutta kuitenkin ammatillinen.
Arastellen vähän tälläistä Blogia kirjoittaa kun tosiaan, tähän tuleekin sitten niitä työssäoppisen asioita ja kannattaa pitää huolta siitä mitä tänne kirjoittaa. En tule julkistamaan ikinä sellaisia asioita joissa rikon vaitioloani. Yksityisyydestä tulen pitämään huolta.
Minulle tuleekin tässä mieleen lähihoitajan vaitiolosta, ja siitä ajattelin hieman tänne tietoa laittaa.
Me emme siis saa opiskeluaikana, emmekä myöskään sitten työssä kertoa henkilöistä ulkopuolisille, asiat puretaan työssäoppimisen paikassa tai sitten työssä. Se onkin myös hyvin positiivista koska kuka nyt haluaa tuoda töitään kotiin?
Terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa sivulliselle luvatta ilmaista yksityisen tai perheen salaisuutta, josta hän asemansa tai tehtävänsä perusteella on saanut tiedon. Salassapitovelvollisuus säilyy ammatinharjoittamisen päättymisen jälkeen.
Vaitiolovelvollisuus koskee myös harjoittelijoita ja muita viranomaisessa tosiasiallisesti toimivia samoin kuin viranomaisen toimeksiannosta toimivia tai toimeksiantotehtävää hoitavan palveluksessa olevia. Vaitiolovelvollisia ovat muun muassa viranomaisissa toimivat siviilipalvelumiehet ja terveydenhuoltoalaa opiskelevat sairaalassa toimivat harjoittelijat. Sisällöllisesti vaitiolovelvollisuus on laaja. Sen syntymiseen riittää, että tiedot on saatu sellaisissa olosuhteissa, että ne voidaan katsoa luottamuksellisiksi. Vaitiolovelvollisuus jatkuu senkin jälkeen, kun henkilö ei enää ole siinä asemassa, jossa hän on saanut tiedon luottamuksellisista seikoista.
Lähteenä käytin Valviran sivuja.
http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva-ammatinharjoittaminen/salassapito/salassapito-_ja_vaitiolovelvollisuus
Vaitolo on elinikäinen!
Mitä tulee tähän blogiin, olen tällä viikolla tätä alkanut rakentaa, tämä on minun oppimisen päiväkirjani myös. Jolla voin seurata omaa matkaani kohti valmistumistani. Tätä blogiahan matkan varrella kehitän.
Kun olen ollut tunneilla, olen entistä enemmän joutunut kiinnittämään huomiota siihen, että minulla on oma oppiminen ja se miten minä parhaiten asioita opin. Sitä kun on aikuisopiskelija, niin nämä opiskeluun liittyvät asiat ottaa eritavoin kuin otin nuorena. Näin siis minun kohdallani.
Olen ihmetellyt tätä bloggeria, ja kaikkia asetuksia tässä. Antaahan tämä mahdollisuuksia vaikka tehdä mitä ulkoasuja ja teemoja, niitä olen tässä myös kokeillut haluan että tästä tulee minun näköiseni, mutta kuitenkin ammatillinen.
Arastellen vähän tälläistä Blogia kirjoittaa kun tosiaan, tähän tuleekin sitten niitä työssäoppisen asioita ja kannattaa pitää huolta siitä mitä tänne kirjoittaa. En tule julkistamaan ikinä sellaisia asioita joissa rikon vaitioloani. Yksityisyydestä tulen pitämään huolta.
Minulle tuleekin tässä mieleen lähihoitajan vaitiolosta, ja siitä ajattelin hieman tänne tietoa laittaa.
Me emme siis saa opiskeluaikana, emmekä myöskään sitten työssä kertoa henkilöistä ulkopuolisille, asiat puretaan työssäoppimisen paikassa tai sitten työssä. Se onkin myös hyvin positiivista koska kuka nyt haluaa tuoda töitään kotiin?
Terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa sivulliselle luvatta ilmaista yksityisen tai perheen salaisuutta, josta hän asemansa tai tehtävänsä perusteella on saanut tiedon. Salassapitovelvollisuus säilyy ammatinharjoittamisen päättymisen jälkeen.
Vaitiolovelvollisuus koskee myös harjoittelijoita ja muita viranomaisessa tosiasiallisesti toimivia samoin kuin viranomaisen toimeksiannosta toimivia tai toimeksiantotehtävää hoitavan palveluksessa olevia. Vaitiolovelvollisia ovat muun muassa viranomaisissa toimivat siviilipalvelumiehet ja terveydenhuoltoalaa opiskelevat sairaalassa toimivat harjoittelijat. Sisällöllisesti vaitiolovelvollisuus on laaja. Sen syntymiseen riittää, että tiedot on saatu sellaisissa olosuhteissa, että ne voidaan katsoa luottamuksellisiksi. Vaitiolovelvollisuus jatkuu senkin jälkeen, kun henkilö ei enää ole siinä asemassa, jossa hän on saanut tiedon luottamuksellisista seikoista.
Lähteenä käytin Valviran sivuja.
http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva-ammatinharjoittaminen/salassapito/salassapito-_ja_vaitiolovelvollisuus
Vaitolo on elinikäinen!
Perjantai 25.8
Tänään purimme ne eilisen ryhmätyöt, meidän ryhmä teki Epilepsiasta ja sen purkamiseen menikin kokonainen tunti. Epilepsia on hyvin iso kokonaisuus. Lasten, aikuisten, vanhusten sekä kehitysvammaisten, sekä erilaisiin vammoihin liittyvät epilepsia.
Opettaja kertoi myös tulevasta kokeesta, johon liittyy aiheet joita olemme käsitelleet hänen tunneillaan.
Diabetes
Johtuu insuliinin puuteesta tai sen heikentyneestä vaikutuksesta.
Normaali verensokeri on 4-7
DM
Oireina jano, virtsamäärät lisääntyy, väsymys, laihtuminen. Ruokavalion hoito tärkeää, ja kinnitettevä huomio elämän tapoihin.
Insuliini hajoaa mahalaukussa ja suolistossa, insuliinia ei voi antaa suun kautta. Insuliini pistetään aina ihonalaiseen rasvakudokseen ( vatsa, pakarat, reidet ) paikkoja myös vaihdellaan koska muuten pistospaikkojen iho ns. paksuuntuu eikä insuliini imeydy.
Hoito on yksilöllistä.
Hoidon peruste on pitkävaikutteiset insuliinit, rinnalla käytetään lyhytvaikutteisia tai nopeavaikutteisia insuliineja, joko kynällä, pumpulla tai ruiskulla.
Pikainsuliini pistetään juuri ennen aterioita.
Käytössä oleva insuliinipullo tai kynä/kynät säilytetään huoneenlämmössä, avaamattomat säilytetään jääkaapissa.
Ennen insuliinia pistoa määritetään verensokeri kotikonstein.
Normaali verensokeri on 4.5-5,5 mmol/litra
Pitkäaikaista glukoositasapainoa seurataan verestä sokerihemoglobiini, joka kertoo sokeritasapainon 6-8 viikon ajalta.
Kaikki tulehdukset lisää insuliinin tarvetta, tilapäiset insuliinin tarvetta lisätään lyhytvaikutteisilla insuliineilla.
Hypoglykemia tarkoittaa liiallista verensokerin laskua. Oireina ovat hikoilua, heikotusta, näläntunnetta, päänsärkyä, puutumisia ja vapinaa.
Lievää hypoglykemiaa voidaan hoitaa suun kautta annettavilla hiilihydraateilla.
Insuliinishokki hoidetaan siten, että annetaan suoraan suoneen glukoosia. Oireena on kylmänhikisyys, hikisyys, kalpea, levottomuus, nopea pulssi ja tajunnan tason lasku. Tila on aina hengenvaarallinen joka vaatii välitöntä hoitoa.
Glukagoni on hormoni, joka nostaa verensokeria n. 10 minuutissa. Annetaan ihon alle tai lihakseen.
METROFORMIINI
Tyypin 2 diabeteksen ensisijaisesti suun kautta otettava lääke. Edellyttää että oma insuliinin tuotanto toimii. Tämä lääke ei aiheuta hypoglykemiaa. Lääke otetaan aina aterioiden yhteydessä, jolloin ehkäistään haittavaikutuksia. >Haittavaikutukset ovat pahoinvointia, ilmavaivoja ja ripulia.
Tänään oli nyt tältä erää viimeinen päivä tässä luokassa, ensiviikolla aloitamme työssäoppimisen joka kestää 3-viikkoa.
Opettaja kertoi myös tulevasta kokeesta, johon liittyy aiheet joita olemme käsitelleet hänen tunneillaan.
Diabetes
Johtuu insuliinin puuteesta tai sen heikentyneestä vaikutuksesta.
Normaali verensokeri on 4-7
DM
Oireina jano, virtsamäärät lisääntyy, väsymys, laihtuminen. Ruokavalion hoito tärkeää, ja kinnitettevä huomio elämän tapoihin.
Insuliini hajoaa mahalaukussa ja suolistossa, insuliinia ei voi antaa suun kautta. Insuliini pistetään aina ihonalaiseen rasvakudokseen ( vatsa, pakarat, reidet ) paikkoja myös vaihdellaan koska muuten pistospaikkojen iho ns. paksuuntuu eikä insuliini imeydy.
Hoito on yksilöllistä.
Hoidon peruste on pitkävaikutteiset insuliinit, rinnalla käytetään lyhytvaikutteisia tai nopeavaikutteisia insuliineja, joko kynällä, pumpulla tai ruiskulla.
Pikainsuliini pistetään juuri ennen aterioita.
Käytössä oleva insuliinipullo tai kynä/kynät säilytetään huoneenlämmössä, avaamattomat säilytetään jääkaapissa.
Ennen insuliinia pistoa määritetään verensokeri kotikonstein.
Normaali verensokeri on 4.5-5,5 mmol/litra
Pitkäaikaista glukoositasapainoa seurataan verestä sokerihemoglobiini, joka kertoo sokeritasapainon 6-8 viikon ajalta.
Kaikki tulehdukset lisää insuliinin tarvetta, tilapäiset insuliinin tarvetta lisätään lyhytvaikutteisilla insuliineilla.
Hypoglykemia tarkoittaa liiallista verensokerin laskua. Oireina ovat hikoilua, heikotusta, näläntunnetta, päänsärkyä, puutumisia ja vapinaa.
Lievää hypoglykemiaa voidaan hoitaa suun kautta annettavilla hiilihydraateilla.
Insuliinishokki hoidetaan siten, että annetaan suoraan suoneen glukoosia. Oireena on kylmänhikisyys, hikisyys, kalpea, levottomuus, nopea pulssi ja tajunnan tason lasku. Tila on aina hengenvaarallinen joka vaatii välitöntä hoitoa.
Glukagoni on hormoni, joka nostaa verensokeria n. 10 minuutissa. Annetaan ihon alle tai lihakseen.
METROFORMIINI
Tyypin 2 diabeteksen ensisijaisesti suun kautta otettava lääke. Edellyttää että oma insuliinin tuotanto toimii. Tämä lääke ei aiheuta hypoglykemiaa. Lääke otetaan aina aterioiden yhteydessä, jolloin ehkäistään haittavaikutuksia. >Haittavaikutukset ovat pahoinvointia, ilmavaivoja ja ripulia.
Tänään oli nyt tältä erää viimeinen päivä tässä luokassa, ensiviikolla aloitamme työssäoppimisen joka kestää 3-viikkoa.
torstai 24. elokuuta 2017
Torstai 24.8
Viikko on kohta istuttu taas koulun penkillä ja ensi viikolla alkaa sitten työssä oppiminen, teen työssä oppimista lasten parissa. Odotan sitä innolla ja se luo mukavaa vaihtelua istumiselle. Istuminen ei ole minun vahvuuksiani.
Loppupäivästä teimme ryhmätyön, meidän ryhmän aihe oli epilepsia.
Tänään opettaja opetti lääkkeistä, ja juuri siitä miten eri lääke aineet imeytyy erilaisiin henkilöihin.
Lääkehoitoon kuuluu erilaiset antotavat, jotka on seuraavia:
Enteraaliset antotavat
p.o. = per os suun kautta kautta
bukkaalisesti = posken limakalvoille
Parenteraaliset antotavat
Loppupäivästä teimme ryhmätyön, meidän ryhmän aihe oli epilepsia.
Tänään opettaja opetti lääkkeistä, ja juuri siitä miten eri lääke aineet imeytyy erilaisiin henkilöihin.
Lääkehoitoon kuuluu erilaiset antotavat, jotka on seuraavia:
Enteraaliset antotavat
p.o. = per os suun kautta kautta
bukkaalisesti = posken limakalvoille
- (esim. suun aftalääkkeet)
- (esim. Nitro-tabletit)
- (esim. nikotiinipurukumi)
Parenteraaliset antotavat
- i.a. = valtimonsisäisesti
- i.c. = ihonsisäisesti
- i.d. = ihonsisäisesti
- s.c. = ihonalaisesti
- i.m. = lihaksensisäisesti
- inhal. = sisäänhengitys
- topikaalisesti = ihon kautta imeytyvä lääkitys (esim. lääkelaastarit)
- iholle paikallisesti
- emättimeen
- silmään
- korvaan
- nenään
keskiviikko 23. elokuuta 2017
Keskiviikko 23.8
Tälle päivälle heti alkuun kulunut ovi, joka on kiinni mutta ei lukossa. Uskon siihen "kun jokin ovi menee kiinni, toinen on avautumassa"
Tänään oli koulussa aiheena päivittäistoimintojen ohjaaminen, kuntouttavalla työotteella, päivittäisissä toiminnoissa tukeminen ja ohjaaminen, sekä lääkelaskujen syventäminen ja lääkelaskukokeen kertaaminen niille jotka eivät päässeet läpi.
Kuntouttavalla työ otteella tuetaan henkilön itsenäistä selviytymistä arjen toiminnoissa, otetaan huomioon henkilön omat voimavarat ja lähinympäristön voimavaroja hyödynnetään.
Kuntouttava työote tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö tekee itse kaiken sen mihin itse pystyy. Lähihoitaja on tilanteiden ohjaaja ja motivoi henkilöä suoriutumisessa.
Kuntouttava työote on asiakaslähtöistä, fyysiseen ja psyykkisen ja sosiaalisen aktiivisuuteen kannustava, innostavaa, rohkaisevaa. Kuntouttava työote antaa mahdollisuuden henkilön tehdä itse omia valintojaan. Eli lähihoitaja ei tee asioita asiakkaan puolesta, mikäli henkilö kykenee tekemään itse asioita. Joskus on vain kyse siitä, että henkilö ei osaa tai kykene tekemään päivittäisissä toiminnoissa ratkaisuja, ja silloin lähihoitaja kannustaa henkilöä tekemään ratkaisuja. Esimerkki voi olla vaikka pukeutumisessa, tai kaupassa käymistä. Henkilön elinympäristö myös luodaan toimintakykyä ylläpitävää, esimerkiksi asunnon esteettömyydestä huolehditaan. Tarvittaessa voidaan tehdä asuntoon remonttia tai muutto asuntoon missä voi selviytyä omatoimisemmin.
Miten itse toimisin tilanteissa on esimerkiksi seuraavia:
Menen henkilön kanssa kauppaan ja henkilö ei osaa päättää mitä ostaa, näytän hänelle vaihtoehtoja ja rohkaisen häntä tekemään valinnan. Avustan myös ostosten maksamisessa, siten että neuvon ja näytän mihin laittaa pankkikortin tai minkä määrän rahaa tarvitaan kassalle, myös neuvon ostokuittien säilyttämisessa. Tässä mahdollistuu myös henkilön oman talouden seuranta, ja se luo henkilölle lisää itsevarmuutta sekä mahdollistan itsemääräämisoikeutta. Koska henkilö itse saa päättää ostaako kaupasta"punaisen tai vihreän paidan" Pyrin myös luomaan henkilölle motivaation itse tehdä asioita. Joskus esimerkiksi nuoret henkilöt jotka ovat muuttaneet pois kotoa, ovat tottuneet siihen että isä tai äiti ovat tehneet asioita nuoren puolesta. Tulee mieleen vahvasti ne vammaiset henkilöt jotka ovat juuri tulleet täysi ikäiseksi, eivätkä ole voineet tästä syystä itsenäisesti päätöksiä joissakin asioissa. Suomessa on korostettu kasvatuksellista kuntoutusta :) joka helpottaa nuoren itsenäistymistä.
PT= perustaidot
ADL= päivittäiset toiminnot, päivittäin toistuvat toiminnot, peseytyminen, pukeutuminen, syöminen, sekä WC:ssä käynti.
IADL= on asteikko jolla mitataan henkilön toimintakykyä ja taitoa. Tässä on linkki jota voi katsoa IADL linkki
Toppipaikassani on oppilaita jotka tarvitsevat erityistä tukea oppimiseen. PT-taitojen osa-alueilla ja yksilölliset erot voivat olla erittäin suuria. Tavoitteenani on kuitenkin lisätä jokaisen oppilaan osallistumista päivittäisiin toimintoihin yksilöllisesti heidän omien oppimisen suunnitelmien mukaisesti tukea näitä tavoitteita.
Tänään oli koulussa aiheena päivittäistoimintojen ohjaaminen, kuntouttavalla työotteella, päivittäisissä toiminnoissa tukeminen ja ohjaaminen, sekä lääkelaskujen syventäminen ja lääkelaskukokeen kertaaminen niille jotka eivät päässeet läpi.
Kuntouttavalla työ otteella tuetaan henkilön itsenäistä selviytymistä arjen toiminnoissa, otetaan huomioon henkilön omat voimavarat ja lähinympäristön voimavaroja hyödynnetään.
Kuntouttava työote tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö tekee itse kaiken sen mihin itse pystyy. Lähihoitaja on tilanteiden ohjaaja ja motivoi henkilöä suoriutumisessa.
Kuntouttava työote on asiakaslähtöistä, fyysiseen ja psyykkisen ja sosiaalisen aktiivisuuteen kannustava, innostavaa, rohkaisevaa. Kuntouttava työote antaa mahdollisuuden henkilön tehdä itse omia valintojaan. Eli lähihoitaja ei tee asioita asiakkaan puolesta, mikäli henkilö kykenee tekemään itse asioita. Joskus on vain kyse siitä, että henkilö ei osaa tai kykene tekemään päivittäisissä toiminnoissa ratkaisuja, ja silloin lähihoitaja kannustaa henkilöä tekemään ratkaisuja. Esimerkki voi olla vaikka pukeutumisessa, tai kaupassa käymistä. Henkilön elinympäristö myös luodaan toimintakykyä ylläpitävää, esimerkiksi asunnon esteettömyydestä huolehditaan. Tarvittaessa voidaan tehdä asuntoon remonttia tai muutto asuntoon missä voi selviytyä omatoimisemmin.
Miten itse toimisin tilanteissa on esimerkiksi seuraavia:
Menen henkilön kanssa kauppaan ja henkilö ei osaa päättää mitä ostaa, näytän hänelle vaihtoehtoja ja rohkaisen häntä tekemään valinnan. Avustan myös ostosten maksamisessa, siten että neuvon ja näytän mihin laittaa pankkikortin tai minkä määrän rahaa tarvitaan kassalle, myös neuvon ostokuittien säilyttämisessa. Tässä mahdollistuu myös henkilön oman talouden seuranta, ja se luo henkilölle lisää itsevarmuutta sekä mahdollistan itsemääräämisoikeutta. Koska henkilö itse saa päättää ostaako kaupasta"punaisen tai vihreän paidan" Pyrin myös luomaan henkilölle motivaation itse tehdä asioita. Joskus esimerkiksi nuoret henkilöt jotka ovat muuttaneet pois kotoa, ovat tottuneet siihen että isä tai äiti ovat tehneet asioita nuoren puolesta. Tulee mieleen vahvasti ne vammaiset henkilöt jotka ovat juuri tulleet täysi ikäiseksi, eivätkä ole voineet tästä syystä itsenäisesti päätöksiä joissakin asioissa. Suomessa on korostettu kasvatuksellista kuntoutusta :) joka helpottaa nuoren itsenäistymistä.
ADL= päivittäiset toiminnot, päivittäin toistuvat toiminnot, peseytyminen, pukeutuminen, syöminen, sekä WC:ssä käynti.
IADL= on asteikko jolla mitataan henkilön toimintakykyä ja taitoa. Tässä on linkki jota voi katsoa IADL linkki
Toppipaikassani on oppilaita jotka tarvitsevat erityistä tukea oppimiseen. PT-taitojen osa-alueilla ja yksilölliset erot voivat olla erittäin suuria. Tavoitteenani on kuitenkin lisätä jokaisen oppilaan osallistumista päivittäisiin toimintoihin yksilöllisesti heidän omien oppimisen suunnitelmien mukaisesti tukea näitä tavoitteita.
Tiistai 22.8 aiheita
Tiistaina käsittelimme samoja asioita kuin maanantaina. Mutta keskityimme autismiin ja vähän käsittelimme myös aihetta keskittyminen, sekä Aspergeria. Loppupäivästä menimme ATK-luokkaan ja teimme lääkelasku tentin.
Autismi ( F84,0 )
Aloitin autismi sanan sinisellä koska, olen kuullut että autismin väri on sininen.
Autismi on siis autismikirjoon kuuluva neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa hyvin vaihtelevia toiminnan esteitä. Autismiin liittyy myös useita eri vahvuuksia. Monille autismi on osa identiteettiä, autismi ei ole tauti tai sairaus, josta pitäisi parantua. Eli sen kanssa voi elää varsin rikasta ja antoisaa elämää. Eikä autismi ole vanhempien kasvatuksen tuottama tulos, kuten ennenaikaan niin on oletettu. Eikä myöskään sitä, että autismin syy oli rokotuksissa.
Autistisilla henkilöillä ilmenee vaikeuksia, sosiaalisessa kommunikoinnissa, sanallinen viestintä että sanaton.
Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, vaikeuksia ymmärtää muiden ihmisten tunteita ja tunnetiloja, sekä ilmaista omia tunteita.
Sosiaalisessa mielikuvituksessa, ymmärtää ja tulkita muiden ihmisten ajatuksia, tunteita.
Autistisella henkilöllä on erityispiirteitä, henkilö saattaa olla yli tai aliherkkä aistien tuntemuksille, kuten äänille, kosketukselle, erilaisille hajuille, ja myös makuaistimukset, valo, värit, lämpötilat ja kiputuntemukset. Taustaäänet saattavat olla autistiselle henkilölle varsin häiritseviä, ne saattavat laukaista henkilössä ahdistusta tai jopa ihan kipua.
Henkilöllä on on myös erityisiä mielenkiinnonkohteita, jotka puhkeavat varsin varhaisessa iässä. Mielenkiinnon kohteet saattavat olla pysyviä tai sitten ne vaihtelevat usein. Tämä piirre tuo autistisen elämään iloa ja onnellisuutta. Autismi ei ole psykiatrinen sairaus.
Autistisella henkilöllä on toistuvia käyttäytymiseen liittyviä rutiineja. Henkilö pitää kiinni omista rutiineistaan. Henkilö ennakoi tulevia asioita hyvinkin tarkasti. Säännöt ja sopimukset ovat autistiselle erittäin tärkeitä.
Kuva kortit ovat suureksi avuksi autistiselle henkilölle, sen avulla voidaan rytmittää päiväa mukavasti.
Käsittelimme myös sellaista oire yhtymää kuin Rett, jota esiintyy pääsääntöisesti vain tytöillä. Katselimme yhdessä pienen tuokion videota, joka oli varsin liikuttava. Siitä videosta huomasi sen kuinka tytön kehitys alkoi muuttua oire yhtymän myötä.
Autismi ( F84,0 )
Aloitin autismi sanan sinisellä koska, olen kuullut että autismin väri on sininen.
Autismi on siis autismikirjoon kuuluva neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa hyvin vaihtelevia toiminnan esteitä. Autismiin liittyy myös useita eri vahvuuksia. Monille autismi on osa identiteettiä, autismi ei ole tauti tai sairaus, josta pitäisi parantua. Eli sen kanssa voi elää varsin rikasta ja antoisaa elämää. Eikä autismi ole vanhempien kasvatuksen tuottama tulos, kuten ennenaikaan niin on oletettu. Eikä myöskään sitä, että autismin syy oli rokotuksissa.
Autistisilla henkilöillä ilmenee vaikeuksia, sosiaalisessa kommunikoinnissa, sanallinen viestintä että sanaton.
Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, vaikeuksia ymmärtää muiden ihmisten tunteita ja tunnetiloja, sekä ilmaista omia tunteita.
Sosiaalisessa mielikuvituksessa, ymmärtää ja tulkita muiden ihmisten ajatuksia, tunteita.
Autistisella henkilöllä on erityispiirteitä, henkilö saattaa olla yli tai aliherkkä aistien tuntemuksille, kuten äänille, kosketukselle, erilaisille hajuille, ja myös makuaistimukset, valo, värit, lämpötilat ja kiputuntemukset. Taustaäänet saattavat olla autistiselle henkilölle varsin häiritseviä, ne saattavat laukaista henkilössä ahdistusta tai jopa ihan kipua.
Henkilöllä on on myös erityisiä mielenkiinnonkohteita, jotka puhkeavat varsin varhaisessa iässä. Mielenkiinnon kohteet saattavat olla pysyviä tai sitten ne vaihtelevat usein. Tämä piirre tuo autistisen elämään iloa ja onnellisuutta. Autismi ei ole psykiatrinen sairaus.
Autistisella henkilöllä on toistuvia käyttäytymiseen liittyviä rutiineja. Henkilö pitää kiinni omista rutiineistaan. Henkilö ennakoi tulevia asioita hyvinkin tarkasti. Säännöt ja sopimukset ovat autistiselle erittäin tärkeitä.
Kuva kortit ovat suureksi avuksi autistiselle henkilölle, sen avulla voidaan rytmittää päiväa mukavasti.
Käsittelimme myös sellaista oire yhtymää kuin Rett, jota esiintyy pääsääntöisesti vain tytöillä. Katselimme yhdessä pienen tuokion videota, joka oli varsin liikuttava. Siitä videosta huomasi sen kuinka tytön kehitys alkoi muuttua oire yhtymän myötä.
"Rett-lapset kehittyvät vauva-iässä lähes normaalisti. Vähitellen kehitys alkaa hidastua ja taantua viimeistään kolmen vuoden iässä. Nopean taantuman aikana jotkin siihen mennessä opituista taidoista voi hävitä osittain tai kokonaan. Kaikki lapset eivät esimerkiksi ennätä oppia kävelemään ennen ensimmäistä taantumajaksoa. Myös käsien ja sanojen käyttäminen vaikeutuu"
Jatkuvalla, koko elämän kestävällä, kuntoutuksella on suuri merkitys taitojen säilymiseksi ja ylläpitämiseksi.
Lähteenä käytetty lähde
Mieleeni tuli se kuinka nämä vanhemmat oikein jaksavat, kun saavat kuulla lapsensa sairastuvan esimerkiksi tälläiseen vaikeaan oireyhtymään, johon ei ole löydetty vielä parantavaa keinoa? Kuntoutus ja toisten vertaistuki on äärettömän tärkeää sitä ei voi varmaankaan ihan sellainen täysin ymmärtää joka ei ole tätä itse kokenut.
Seuraavassa You Tube linkissä Retin oireyhtymään sairastuneen lapsen äiti kertoo kuvin ja sanoin oireyhtymästä ( englanninkielinen )
https://www.youtube.com/watch?v=WHzqNdEI8gc
Iltapäivällä oli sitten ne lääkelaskut, en päässyt läpi vaan meni uudelleen tehtäväksi. Minun heikkous oli muuntoluvut, joten pitää lukea ja kerrata.
Mieleeni tuli se kuinka nämä vanhemmat oikein jaksavat, kun saavat kuulla lapsensa sairastuvan esimerkiksi tälläiseen vaikeaan oireyhtymään, johon ei ole löydetty vielä parantavaa keinoa? Kuntoutus ja toisten vertaistuki on äärettömän tärkeää sitä ei voi varmaankaan ihan sellainen täysin ymmärtää joka ei ole tätä itse kokenut.
Seuraavassa You Tube linkissä Retin oireyhtymään sairastuneen lapsen äiti kertoo kuvin ja sanoin oireyhtymästä ( englanninkielinen )
https://www.youtube.com/watch?v=WHzqNdEI8gc
Iltapäivällä oli sitten ne lääkelaskut, en päässyt läpi vaan meni uudelleen tehtäväksi. Minun heikkous oli muuntoluvut, joten pitää lukea ja kerrata.
Maanantai 21.8 aiheena oli seuraavia
Maanantaina koulussa oli aiheena siis eri tavalla vammaisen asiakkaiden kohtaaminen ja sitten oli vammaisuuden syyt ja muodot. Katselimme esityksiä ja sitten teimme omissa ryhmissä oman aiheen, jonka sitten esitimme kaikille. Me teimme aiheen popplet karttana, minulle se kartta oli vielä vieras. Kun teimme tuota karttaa tajusimme, että sitä voisi kasvattaa ja kasvattaa...niin paljon tulee asioita. Tämä oli vain sellainen tiivistelmä ja me teimme kehitysvammaisuudesta.
Yksi asia mikä on laitettu tuohon karttaan on perintö tekijät eli ihminen saattaa saada jo alusta alkaen sairastua geenin aiheuttamaan sairauteen, vaikka hänen vanhempansa ja jopa sisaruksensa ovat aivan terveitä, sekä myös lähi suku.Geenien tutkiminen onkin sitten taas aivan lukunsa.
Kuva ryhmämme työstä.
Tässä linkki työhömme
Kaikkien esitykset olivat todella hyvin tehty, vaikka niiden tekemiseen ei mennyt kuin tunti. Mutta ryhmissä on voimaa ja sen vuoksi syntyi todella hyviä esityksiä joihin sisältyi myös YouTube videoita.
En ole ennen ajatellutkaan että YouTube antaa myös hyvää opetusta.
Yksi asia mikä on laitettu tuohon karttaan on perintö tekijät eli ihminen saattaa saada jo alusta alkaen sairastua geenin aiheuttamaan sairauteen, vaikka hänen vanhempansa ja jopa sisaruksensa ovat aivan terveitä, sekä myös lähi suku.Geenien tutkiminen onkin sitten taas aivan lukunsa.
Kuva ryhmämme työstä.
Tässä linkki työhömme
Kaikkien esitykset olivat todella hyvin tehty, vaikka niiden tekemiseen ei mennyt kuin tunti. Mutta ryhmissä on voimaa ja sen vuoksi syntyi todella hyviä esityksiä joihin sisältyi myös YouTube videoita.
En ole ennen ajatellutkaan että YouTube antaa myös hyvää opetusta.
tiistai 22. elokuuta 2017
Päiväkirja 14.8-18.8.2017
Kooste ensimmäisestä koulu viikostani. Ensimmäinen viikko meni hyvin nopeasti ja paljon tuli uusia asioita, sekä sellaisia sanoja mitä en ole ikinä kuullutkaan. On ollut mukavaa palata kouluun takaisin ja olla osa ryhmää, aikaisemmin opiskelin omia polkuja. Nyt olen aloittanut ryhmässä, vaikka jostain syystä edelleen minun ryhmäkoodini näyttää olevan toinen eli taas vain käyn tässä ryhmässä. Mutta me aikuisopiskelijat taidetaan mennä hyvin pitkälle juuri omia polkuja.
Meidän ryhmämme on hyvin naisvoittoinen, en tiedä miten on ennen ollut ja mikä on tulevan?
Rinne koti on järjestänyt mentarointiohjelman joka on nimeltään RIMENTORI, jonka tavoitteena lisätä miesten työllistymistä sosiaali ja terveyden huollon alalle. Tässä on enemmän tietoa siitä ( avautuu siis linkki )
Me kävimme keskiviikkona tutustumassa Rinnekotiin, en ole ikinä ennen käynyt siellä. Syystä tai toisesta se paikka on jäänyt minulta näkemättä, en ole edes pihalle eksynyt, vaikka olen siellä päin kuitenkin käynyt. Paikkahan on hyvin syrjässä, ja paikka on hyvin idyllinen maalaismaisemineen.
Joimme ensimmäiseksi kahvit, ja sitten talon henkilökunnasta eräs työntekijä esitteli paikan historiaa diaesityksellä. Minuahan on aina kiehtonut historia, ilman mennyttä ei ole tätäkään hetkeä ja on syytä tietää mistä kaikki on aina lähtöisin ja millä ajatuksella. Laitan tähän rinnekodin linkin, siitä voi tutustua paikkaan luettavaa materiaalia on paljon.
Kävimme ensimmäisenä tutustumassa taloon, missä oli hoidossa lapsia. Heti kun ovi avautui, meitä vastaan tuli hoitaja jolla oli sylissään hyvin pieni vauva. Katselin pienokaista uteliaana, ja olin hyvin iloinen siitä että tällä pienokaisella oli syli ja aina oma hoitaja käytössään. Siellä oli myös muita pieniä lapsia ja tunnelma oli rauhallinen, en huomannut siellä sillä hetkellä kiirettä vaikka juuri se paikka oli hyvin hoidollinen ja tehtävää hoitajilla varmasti riitti. Koin itse hyvin liikuttavaksi sen kun eräs vanhempi asukas oli siellä kaitsemassa pikkuisia, hän silitti hellästi erästä pikkuista. Kosketuksen tunnetta nämä pikkuiset juuri tarvitsevatkin. Rinnekotihan on ollut laitos ja se edelleen jossakin määrin siellä huokuu, mutta ei negattiivisesti. Paikkaa on remontoitu ja uudistettu asukkaita ajatellen tehty erilaisiksi pieniksi kodikkaiksi ryhmä kodeiksi. Vuoteen 2020 mennessä tulee kaikille mahdollisuus asua asumispalveluyksiköissä. Sote tuo mukanaan muutoksen suunnan ja tällä alalla tulee suuri uudistus. On se vain jännää seurata mukana kun suunta kehittyy. Mitä tulee Rinnekotiin, niin kuitenkin tuli tunne, että tämän paikan pitää säilyttää aina oma, en toivo että tämän paikan toiminta lopetetaan. Osaaminen juuri kehitysvammaisuuteen on todella upeeta, pääkallopaikka saisi olla aina siellä missä nytkin.
Sitten me siirryimme toiseen paikkaan missä oli taas vanhempia ihmisiä, iältään noin 50-70 vuotiaita, vanhin oli siellä 70-vuotias.
Katselin ympärilleni uteliaana, talossa tuoksui ihan 70-luku ihan kuin olisin hetkeksi mennyt aikaa eri vuosi kymmenelle. Katossa roikkui vanhoja kristalli lamppuja ja joukkoon oli upotettu nykyaika.
Asukkaat saivat elää ja olla ihan rauhassa, olihan moni jo eläkkeellä. Tunnelma siellä oli varsin rento ja hauska, se oli paikka jossa voisin itse työskennellä fiilis oli hyvä😃
Loppuviikosta mietin sanaa normaali. Mietin mikä on normaali? Ja miten muokkaan sanojani kun kirjoitan tänne vammaistyöhöni sanoja. Omasta mielestä sanaa normaali on aika vaikea alkaa määritellä ja kuka määrittelee sen, että kuka on normaali? Olenko minä normaali, onko vierellä kulkijani normaali? Niinhän se taitaa mennä että meillä ihmisillä on kaikilla omat piirteensä ja tarpeensa. Kuka väsyy helpostti, kuka tarvitsee enemmän aikaa vaikka uuden asian oppimiseen, kun taas toinen oppii heti. Itse kuulun siihen ryhmään, joka tarvitsee omaa tilaa ja hyvin paljon aikaa välillä. Aina en voi esimerkiksi tehdä mitään, en esim. kirjoittaa tätäkään se vaatii sen omansa, sen kiireettömän ajankohdan ja ehdottomasti rauhan. Joku toinen taas voi keskittyä missä ja milloin vain. Nukkumaan kyllä pystyn välillä vaikka missä metelissä, mutta opiskeluun tarvitseen elintilaa.
Meidän ryhmämme on hyvin naisvoittoinen, en tiedä miten on ennen ollut ja mikä on tulevan?
Rinne koti on järjestänyt mentarointiohjelman joka on nimeltään RIMENTORI, jonka tavoitteena lisätä miesten työllistymistä sosiaali ja terveyden huollon alalle. Tässä on enemmän tietoa siitä ( avautuu siis linkki )
Me kävimme keskiviikkona tutustumassa Rinnekotiin, en ole ikinä ennen käynyt siellä. Syystä tai toisesta se paikka on jäänyt minulta näkemättä, en ole edes pihalle eksynyt, vaikka olen siellä päin kuitenkin käynyt. Paikkahan on hyvin syrjässä, ja paikka on hyvin idyllinen maalaismaisemineen.
Joimme ensimmäiseksi kahvit, ja sitten talon henkilökunnasta eräs työntekijä esitteli paikan historiaa diaesityksellä. Minuahan on aina kiehtonut historia, ilman mennyttä ei ole tätäkään hetkeä ja on syytä tietää mistä kaikki on aina lähtöisin ja millä ajatuksella. Laitan tähän rinnekodin linkin, siitä voi tutustua paikkaan luettavaa materiaalia on paljon.
Kävimme ensimmäisenä tutustumassa taloon, missä oli hoidossa lapsia. Heti kun ovi avautui, meitä vastaan tuli hoitaja jolla oli sylissään hyvin pieni vauva. Katselin pienokaista uteliaana, ja olin hyvin iloinen siitä että tällä pienokaisella oli syli ja aina oma hoitaja käytössään. Siellä oli myös muita pieniä lapsia ja tunnelma oli rauhallinen, en huomannut siellä sillä hetkellä kiirettä vaikka juuri se paikka oli hyvin hoidollinen ja tehtävää hoitajilla varmasti riitti. Koin itse hyvin liikuttavaksi sen kun eräs vanhempi asukas oli siellä kaitsemassa pikkuisia, hän silitti hellästi erästä pikkuista. Kosketuksen tunnetta nämä pikkuiset juuri tarvitsevatkin. Rinnekotihan on ollut laitos ja se edelleen jossakin määrin siellä huokuu, mutta ei negattiivisesti. Paikkaa on remontoitu ja uudistettu asukkaita ajatellen tehty erilaisiksi pieniksi kodikkaiksi ryhmä kodeiksi. Vuoteen 2020 mennessä tulee kaikille mahdollisuus asua asumispalveluyksiköissä. Sote tuo mukanaan muutoksen suunnan ja tällä alalla tulee suuri uudistus. On se vain jännää seurata mukana kun suunta kehittyy. Mitä tulee Rinnekotiin, niin kuitenkin tuli tunne, että tämän paikan pitää säilyttää aina oma, en toivo että tämän paikan toiminta lopetetaan. Osaaminen juuri kehitysvammaisuuteen on todella upeeta, pääkallopaikka saisi olla aina siellä missä nytkin.
Sitten me siirryimme toiseen paikkaan missä oli taas vanhempia ihmisiä, iältään noin 50-70 vuotiaita, vanhin oli siellä 70-vuotias.
Katselin ympärilleni uteliaana, talossa tuoksui ihan 70-luku ihan kuin olisin hetkeksi mennyt aikaa eri vuosi kymmenelle. Katossa roikkui vanhoja kristalli lamppuja ja joukkoon oli upotettu nykyaika.
Asukkaat saivat elää ja olla ihan rauhassa, olihan moni jo eläkkeellä. Tunnelma siellä oli varsin rento ja hauska, se oli paikka jossa voisin itse työskennellä fiilis oli hyvä😃
Loppuviikosta mietin sanaa normaali. Mietin mikä on normaali? Ja miten muokkaan sanojani kun kirjoitan tänne vammaistyöhöni sanoja. Omasta mielestä sanaa normaali on aika vaikea alkaa määritellä ja kuka määrittelee sen, että kuka on normaali? Olenko minä normaali, onko vierellä kulkijani normaali? Niinhän se taitaa mennä että meillä ihmisillä on kaikilla omat piirteensä ja tarpeensa. Kuka väsyy helpostti, kuka tarvitsee enemmän aikaa vaikka uuden asian oppimiseen, kun taas toinen oppii heti. Itse kuulun siihen ryhmään, joka tarvitsee omaa tilaa ja hyvin paljon aikaa välillä. Aina en voi esimerkiksi tehdä mitään, en esim. kirjoittaa tätäkään se vaatii sen omansa, sen kiireettömän ajankohdan ja ehdottomasti rauhan. Joku toinen taas voi keskittyä missä ja milloin vain. Nukkumaan kyllä pystyn välillä vaikka missä metelissä, mutta opiskeluun tarvitseen elintilaa.
perjantai 18. elokuuta 2017
Kehitysvammaisuus
Kehistysvamma ei ole sairaus. Kehitysvamma on oire sekä oirekokonaisuus. Itse tosin ajattelin aikaisemmin että kehitysvamma on sairaus, se oli aikaa kun en asiasta tiennyt. Jopa vielä kun suoritin yhden tutkinnon osan eräässä yksikössä, missä oli kehitysvammaisia ajattelin että he ovat sairaita. Myöhemmin asia minulle selvisi, mutta ei niin perusteellisesti kuin nyt kun olen opiskelemassa lisää tästä aiheesta. Kirjoitan tähän kehitysvamma kehyksessä olevat asiat. Siinä tulee useasti esille sana oire.
Korkeammat älylliset toiminnot, puhealue, kuuloalue, muistialueita, liikeaivokuori-tuntoaivokuoren häiriöt, kädentaidot, näköaivokuori. Kehitysvammassa oppimisen kyky on joko viivästynyt tai jopa pysähtynyt kokonaan.Kehitysvammaisuuteen liittyy aina normaalia heikompi älykkyystaso.
Muita liitännäisoireita: oppimisen ongelmat, kielellisen ilmaisun ongelmat puhumisen tuottaminen tuottaa ongelmia, ennakointi ongelmia, käytöshäiriöt= impulsiivisuus, paineensietokyky joka voi johtaa agressiiviseen käytökseen. Erilaiset motoriset ongelmat, joillakin enemmän toisilla vähemmän, riippuu kehitysvamman vaikeusasteesta. Myöhemmin esiintyy alzheimerin tautia. Sydänvikaa, kilpirauhasen sairauksia, infektioalttiutta, diabetesta, taipumus ylipainoon,
Tietoa kehitysvammasta seuraavassa linkissä.
Varhaiskuntoutuksesta "portaat ohjelma" löytyy täältä
Kehitysvamma ei estä, lasta eikä aikuista elää onnellista elämää.
Mikrokefalia:
Tarkoittaa pienipäisyyttä.
Mikrokefaliaa on joko sekundääristä tai primaalista. Pienipäisyys on joko synnynnäistä tai syntymän jälkeen syntynyt etenevä hermostorappeutumaan tautiin liittyvä tila.
Makrokefalia voidaan todeta 32 raskausviikolla, jonka aiheuttaja on perimän mutaatio.
Zikavirus voi aiheuttaa mikrokefaliaa jos äiti sairastaa viruksen 3 ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Virusta on löydetty lapsivedessä jos äidillä on ollut oireita.
Ongelman yleisyyttä ja riskin suuruutta ei vielä tarkalleen tiedetä.
Makrokefalia:
Tarkoitetaan normaalia suurikokoisempaa päätä. Päänympärys on yli kaksiyksikköä normaalia suurempi, kuin keskimäärin tietyn ikäisillä ja pituisilla lapsilla.
Kyse ei ole aina vakavasta tilasta.
Makrokefalia voi kuitenkin olla merkki aivojen vaarantuneesta tilasta, on asia aina syytä tarkasti tutkia.
Tila voi johtua aivokudoksen liikakasvusta, aivoverenvuodosta, aivokasvaimesta, infektiosta. Tila voi myös johtua Hydrokefaliasta.
Suomalaiset ovat erittäin isopäistä kansaa. Suomalaiset ovat sekä isopäinen että pitkä kansa.
THL:n mukaan noin puolet suomalaisista lapsista, joutuisi ison pään vuoksi jatkotutkimuksiin, mikäli neuvoloissa käytettäisiin kansainvälistä kasvukäyriä.
- Kehitysvamma
- Oire keskushermostoa vaurioittavasta sairaudesta
- Oire keskushermoston vauriosta
- Oire keskushermoston häiriöstä
- Ensisijainen oire Kehitysvamma oireyhtymästä
Downin syndryyman määritys lyhyesti: Suurin osa tapauksista johtuu liki 95% johtuu 21 kromosomiparin liittyneestä ylimääräisestä kromonosomista.
Kromoneja on siis aina 46 ja ylimääräinen luku on siis 47. Häiriintynyt jakautuminen on tapahtunut 80% munasoluasteella.Syndrooma todetaan aina kromosomitutkimuksella, joka voidaan tehdä raskauden aikana. Synnytyksen jälkeen lapsella on syndroomaan tyypilliset kasvonpiirteet.
Kehitysvammaisuuteen voi liittyä monia eri oireita tai oireyhtymiä joiden syyt vaihtelevat oireet johtuvat isoaivojen kuorikerroksen poikkeavasta toimintakyvystä. Aivojen häiriöt heijastuu seuraaviin toimintoihin:Korkeammat älylliset toiminnot, puhealue, kuuloalue, muistialueita, liikeaivokuori-tuntoaivokuoren häiriöt, kädentaidot, näköaivokuori. Kehitysvammassa oppimisen kyky on joko viivästynyt tai jopa pysähtynyt kokonaan.Kehitysvammaisuuteen liittyy aina normaalia heikompi älykkyystaso.
Muita liitännäisoireita: oppimisen ongelmat, kielellisen ilmaisun ongelmat puhumisen tuottaminen tuottaa ongelmia, ennakointi ongelmia, käytöshäiriöt= impulsiivisuus, paineensietokyky joka voi johtaa agressiiviseen käytökseen. Erilaiset motoriset ongelmat, joillakin enemmän toisilla vähemmän, riippuu kehitysvamman vaikeusasteesta. Myöhemmin esiintyy alzheimerin tautia. Sydänvikaa, kilpirauhasen sairauksia, infektioalttiutta, diabetesta, taipumus ylipainoon,
Tietoa kehitysvammasta seuraavassa linkissä.
Varhaiskuntoutuksesta "portaat ohjelma" löytyy täältä
Kehitysvamma ei estä, lasta eikä aikuista elää onnellista elämää.
Mikrokefalia:
Tarkoittaa pienipäisyyttä.
Mikrokefaliaa on joko sekundääristä tai primaalista. Pienipäisyys on joko synnynnäistä tai syntymän jälkeen syntynyt etenevä hermostorappeutumaan tautiin liittyvä tila.
Makrokefalia voidaan todeta 32 raskausviikolla, jonka aiheuttaja on perimän mutaatio.
Zikavirus voi aiheuttaa mikrokefaliaa jos äiti sairastaa viruksen 3 ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Virusta on löydetty lapsivedessä jos äidillä on ollut oireita.
Ongelman yleisyyttä ja riskin suuruutta ei vielä tarkalleen tiedetä.
Makrokefalia:
Tarkoitetaan normaalia suurikokoisempaa päätä. Päänympärys on yli kaksiyksikköä normaalia suurempi, kuin keskimäärin tietyn ikäisillä ja pituisilla lapsilla.
Kyse ei ole aina vakavasta tilasta.
Makrokefalia voi kuitenkin olla merkki aivojen vaarantuneesta tilasta, on asia aina syytä tarkasti tutkia.
Tila voi johtua aivokudoksen liikakasvusta, aivoverenvuodosta, aivokasvaimesta, infektiosta. Tila voi myös johtua Hydrokefaliasta.
Suomalaiset ovat erittäin isopäistä kansaa. Suomalaiset ovat sekä isopäinen että pitkä kansa.
THL:n mukaan noin puolet suomalaisista lapsista, joutuisi ison pään vuoksi jatkotutkimuksiin, mikäli neuvoloissa käytettäisiin kansainvälistä kasvukäyriä.
torstai 17. elokuuta 2017
Vammaistyön käsitteitä
Vammaistyön käsitteitä:
INTEGRAATIO:
Sulautumista, tarkoittaa kahden erillisen yhdistämistä tai keräämistä kokonaosuudeksi. Intergraatio on prosessi, joka etenee fyysisestä intergraatiosta "lähelle muita" toiminnalliseen vammasta/haasteista huolimatta esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.
Vammaisille lapsille tätä tarkoittaa sitä, että tarkkaan valitut ja vammaiset lapset voivat päästä asuinalueensa koulun oppilaaksi. Useimmat erityistä tukea tarvitsevat lapset käyvät koulunsa erityisluokissa sekä kouluissa. Intergraatioon kuuluu aina portinvartijuus eli opettajat ja viranomaiset määrittelevät ne lapset, jotka voivat osallistua yhteiseen opetukseen. Suomessa yhä useammin vammaisen lapsen vanhemmat toivovat, että lapsi voisi aloittaa koulunsa oman alueen lähikoulussa, siitä huolimatta viranomaiset kuitenkin ohjaavat nämä lapset erityiskouluihin.
INKLUUSIO:
Kasvatustieteestä tai inklusiivinen kasvatus, viittaa Yhdistyneiden kansakuntien ja UNESCON piirisssä kehitettyyn ajattelutapaan, jossa kortostetaan kaikkien vammaisten henkilöiden oikeutta kuulua tavallisiin yhteisöihin sen sijaan, että heidät sijoitettaisiin omiin erillisiin palvelujärjestelmiin.
Ensimmäinen suomalainen vammaispoliittinen "inklusiiivinen" laki oli vuoden 1987 vammaispalevlulaki. Siinä todetaan seuraavaa: "kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan yleiset palvelut soveltuvat myös vammaisille henkilöille"
Käytännössä tämä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi lasten kohdalla, että koulun suunnitteluun otetaan mukaan vanhemmat ja yhteiseen kouluun perehtyneitä asiantuntijoita. Yhteisyys koulussa nähdään jatkuvana prosessina ja kehittymisenä. Inklusiivinen, osallistuva koulu on kaikille avoin, lapsen vammasta riippumatta, Osallistavassa koulussa jokainen lähialueen lapsi on käytännössä tervetullut omaan lähikouluunsa.Inkluusio ulottuu kaikkin palveluihin ja palvelujärjestelmiin, joita vammaiset henkilöt käyttävät päivittäisissä kanssakäymisessä muiden kanssa.
SEGREKAATIO:
Segrekaatio tarkoittaa jonkun tietyn ihmisryhmän ( tässä tapauksessa vammaisten ) erottamista muista. Myös eri ammatit on suomessa jakaantuneet niin, että on "miesten aloja sekä naisten aloja"
Käytännössä tämä tarkoittaa että vammaiset käyvät koulua eri koulurakennuksissa, joka taas lisää ennakkoluuloja. Esimerkiksi helsingissä on paljon sopimuskouluja. Joka on hyvin epätasaarvoista. Esimerkiksi helsingin sopimuskoulut saavat rahoituksen valtiolta ja summa voi olla oppilasta kohden hyvinkin kallista, verrattuna kuin koulu saisi kaupungin kouluna.
Rahaa tulee tulee valtiolta epäoikeudenmukaisesti, koska yksityiskoulussa ei välttämättä ole lainkaan samaa määrää erityisoppilaita ja vieraskielisiä oppilaita kuin muualla. Kuitenkin näille sopimuskouluille maksetaan koko kaupungin keskiarvon mukaan.
NORMALISAATIO:
Normalisaatio tarkoittaa, että kehitysvammaisille henkilöille kuuluvat samanlaiset mahdollisuudet, velvollisuudet ja oikeudet kuin muillekkin ihmisille.
Kyse on tasa-arvosta, ihmisoikeuksista, valinnanmahdollisuuksista sekä mielipiteiden ilmaisusta ja itsemääräämisoikeudesta. Kehitysvammaiset pitää hyväksyä yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi, ja yhteiskunnan oikeuksien taytyy olla myös kehitysvammaisten oikeuksia. Esimerkiksi se, että kehitysvammaiset ovat muiden kouluikäisten tapaan oppivelvollisia.
Normalisaatio nähdään vammaisten henkilöiden oikeutena samanarvoisiin elinolosuhteisiin kuin niillä joilla ei ole mitään vammaa tai haastetta. Oikeus samoihin elinolosuhteisiin ja elämäntapoihin, kuten päivä, viikko, vuosirytmit. Ihmisen elämänkaaren normaalit kokemukset ja normaalit yksilöllisyyden kunnioittaminen sekä itsemääräämisoikeus.
VALTAISTUMINEN:
Valtaistuminen tarkoittaa sitä, että henkilöllä on mahdollisuus ajaa omia asioitaan. Kriittistä tietoisuutta ympäristöstään, sekä mahdollisuutta osallistua yhteiskunnan tasolla päätöksentekoihin ja toimeenpanoihin. Voimaantumisen rinnalla käytetään myös sanaa valtaistumista.
Käytännössä se tarkoittaa kollektiivista toimintaa. Kollektiivinen hyvä esimerkki on kehitysvammaisten henkilöiden perustama Me Itse ry, jonka tarkoitus on tehdä kehitysvammaiset näkyviksi yhteiskunnassamme. Myös käytännössä se voisi tarkoittaa sitä että kehitysvammaiset ihmiset voivat muiden tapaan osallistua päätöksien tekemisissä omissa asumispalveluyksiköissään ja myös päivätoiminnassaan. Asumispalveluyksiköissä se tarkoittaa sitä, että asukas osallistuu viikko/kuukausi kokouksiin ja vaikuttaa siten omaan asumiseensa sekä viihtymiseensä.
Päivätoiminnassa taas se tarkoittaa että toimintaan osallistuja itse vaikuttaa omiin tavoitteisiinsa ja siihen mitä tekee päivätoiminnassa.
Myös omaan kuntoutumiseen ja oman hyvinvoinnin kehittämiseen, sekä sen ylläpitämiseen otetaan ihmisen omat toiveet aina huomioon. Tätä prosessia voisi edesauttaa laatimalla ihmiselle yksilöllinen elämänsuunnittelu.
YHDENVERTAISUUS:
Yhdenvertaisuus on perusoikeus. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua, tehdä töitä ja saada erilaisia palveluja.
Se tarkoittaa seuraavia asioita:
Ihmiset ovat myös samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, poliittisesta tai ammattiyhdistystoiminnastaan, perhesuhteistaan, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Se on toteutettu siten, että yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja turvaamiseksi on laadittu lakeja ja sopimuksia. Laissa on kohtia yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä. Asiasta voi lukea lisää
Katso myös segrekaatioita sopimuskouluista, siinä on epätasa-arvoa.
INTEGRAATIO:
Sulautumista, tarkoittaa kahden erillisen yhdistämistä tai keräämistä kokonaosuudeksi. Intergraatio on prosessi, joka etenee fyysisestä intergraatiosta "lähelle muita" toiminnalliseen vammasta/haasteista huolimatta esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.
Vammaisille lapsille tätä tarkoittaa sitä, että tarkkaan valitut ja vammaiset lapset voivat päästä asuinalueensa koulun oppilaaksi. Useimmat erityistä tukea tarvitsevat lapset käyvät koulunsa erityisluokissa sekä kouluissa. Intergraatioon kuuluu aina portinvartijuus eli opettajat ja viranomaiset määrittelevät ne lapset, jotka voivat osallistua yhteiseen opetukseen. Suomessa yhä useammin vammaisen lapsen vanhemmat toivovat, että lapsi voisi aloittaa koulunsa oman alueen lähikoulussa, siitä huolimatta viranomaiset kuitenkin ohjaavat nämä lapset erityiskouluihin.
INKLUUSIO:
Kasvatustieteestä tai inklusiivinen kasvatus, viittaa Yhdistyneiden kansakuntien ja UNESCON piirisssä kehitettyyn ajattelutapaan, jossa kortostetaan kaikkien vammaisten henkilöiden oikeutta kuulua tavallisiin yhteisöihin sen sijaan, että heidät sijoitettaisiin omiin erillisiin palvelujärjestelmiin.
Ensimmäinen suomalainen vammaispoliittinen "inklusiiivinen" laki oli vuoden 1987 vammaispalevlulaki. Siinä todetaan seuraavaa: "kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan yleiset palvelut soveltuvat myös vammaisille henkilöille"
Käytännössä tämä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi lasten kohdalla, että koulun suunnitteluun otetaan mukaan vanhemmat ja yhteiseen kouluun perehtyneitä asiantuntijoita. Yhteisyys koulussa nähdään jatkuvana prosessina ja kehittymisenä. Inklusiivinen, osallistuva koulu on kaikille avoin, lapsen vammasta riippumatta, Osallistavassa koulussa jokainen lähialueen lapsi on käytännössä tervetullut omaan lähikouluunsa.Inkluusio ulottuu kaikkin palveluihin ja palvelujärjestelmiin, joita vammaiset henkilöt käyttävät päivittäisissä kanssakäymisessä muiden kanssa.
SEGREKAATIO:
Segrekaatio tarkoittaa jonkun tietyn ihmisryhmän ( tässä tapauksessa vammaisten ) erottamista muista. Myös eri ammatit on suomessa jakaantuneet niin, että on "miesten aloja sekä naisten aloja"
Käytännössä tämä tarkoittaa että vammaiset käyvät koulua eri koulurakennuksissa, joka taas lisää ennakkoluuloja. Esimerkiksi helsingissä on paljon sopimuskouluja. Joka on hyvin epätasaarvoista. Esimerkiksi helsingin sopimuskoulut saavat rahoituksen valtiolta ja summa voi olla oppilasta kohden hyvinkin kallista, verrattuna kuin koulu saisi kaupungin kouluna.
Rahaa tulee tulee valtiolta epäoikeudenmukaisesti, koska yksityiskoulussa ei välttämättä ole lainkaan samaa määrää erityisoppilaita ja vieraskielisiä oppilaita kuin muualla. Kuitenkin näille sopimuskouluille maksetaan koko kaupungin keskiarvon mukaan.
NORMALISAATIO:
Normalisaatio tarkoittaa, että kehitysvammaisille henkilöille kuuluvat samanlaiset mahdollisuudet, velvollisuudet ja oikeudet kuin muillekkin ihmisille.
Kyse on tasa-arvosta, ihmisoikeuksista, valinnanmahdollisuuksista sekä mielipiteiden ilmaisusta ja itsemääräämisoikeudesta. Kehitysvammaiset pitää hyväksyä yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi, ja yhteiskunnan oikeuksien taytyy olla myös kehitysvammaisten oikeuksia. Esimerkiksi se, että kehitysvammaiset ovat muiden kouluikäisten tapaan oppivelvollisia.
Normalisaatio nähdään vammaisten henkilöiden oikeutena samanarvoisiin elinolosuhteisiin kuin niillä joilla ei ole mitään vammaa tai haastetta. Oikeus samoihin elinolosuhteisiin ja elämäntapoihin, kuten päivä, viikko, vuosirytmit. Ihmisen elämänkaaren normaalit kokemukset ja normaalit yksilöllisyyden kunnioittaminen sekä itsemääräämisoikeus.
VALTAISTUMINEN:
Valtaistuminen tarkoittaa sitä, että henkilöllä on mahdollisuus ajaa omia asioitaan. Kriittistä tietoisuutta ympäristöstään, sekä mahdollisuutta osallistua yhteiskunnan tasolla päätöksentekoihin ja toimeenpanoihin. Voimaantumisen rinnalla käytetään myös sanaa valtaistumista.
Käytännössä se tarkoittaa kollektiivista toimintaa. Kollektiivinen hyvä esimerkki on kehitysvammaisten henkilöiden perustama Me Itse ry, jonka tarkoitus on tehdä kehitysvammaiset näkyviksi yhteiskunnassamme. Myös käytännössä se voisi tarkoittaa sitä että kehitysvammaiset ihmiset voivat muiden tapaan osallistua päätöksien tekemisissä omissa asumispalveluyksiköissään ja myös päivätoiminnassaan. Asumispalveluyksiköissä se tarkoittaa sitä, että asukas osallistuu viikko/kuukausi kokouksiin ja vaikuttaa siten omaan asumiseensa sekä viihtymiseensä.
Päivätoiminnassa taas se tarkoittaa että toimintaan osallistuja itse vaikuttaa omiin tavoitteisiinsa ja siihen mitä tekee päivätoiminnassa.
Myös omaan kuntoutumiseen ja oman hyvinvoinnin kehittämiseen, sekä sen ylläpitämiseen otetaan ihmisen omat toiveet aina huomioon. Tätä prosessia voisi edesauttaa laatimalla ihmiselle yksilöllinen elämänsuunnittelu.
YHDENVERTAISUUS:
Yhdenvertaisuus on perusoikeus. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua, tehdä töitä ja saada erilaisia palveluja.
Se tarkoittaa seuraavia asioita:
Ihmiset ovat myös samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, poliittisesta tai ammattiyhdistystoiminnastaan, perhesuhteistaan, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Se on toteutettu siten, että yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja turvaamiseksi on laadittu lakeja ja sopimuksia. Laissa on kohtia yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä. Asiasta voi lukea lisää
Katso myös segrekaatioita sopimuskouluista, siinä on epätasa-arvoa.
maanantai 14. elokuuta 2017
Periaatteet
Tässä vielä hetken mietin Lähihoitajan eettisiä periaatteita. Ajattelin ne tänne laittaa, onhan se hyvä muistaa mistä kuitenkin on kyse mitä tulee periaatteisiin
Ensimmäinen bloggaus
Heippa, minä nyt kokeilen ensimmäistä kertaa tehdä blogia opiskelun vuoksi. On tässä tehty asetuksia ja tämä blogi tulee vielä paljon muuttumaan.....kun elokuu etenee :) Olo on kuin "Liisa Ihmemaassa" kun kaikki tuntuu vielä kovin vieraalta erilaisine sivuineen. Tänään aloitin opinnot uudessa ryhmässä. Erityisen mielekkääksi koin sen kun me kaikki olemme niin sanotusti samalla "lähtöviivalla" ja opiskelemme samassa tahdissa. Opettajat myös auttoivat ihan alusta miten tätä blogia aletaan luomaan. Minulla on lukihäiriö ja pahoittelen sen aiheuttamia kirjoitusvirheitä luettaessa..saatttaa puuttua kirjain, pilkut ovat väärässä kohtaa ja niin edelleen. Mutta ilman virheitä tämä blogi ei olisi minun näköiseni
Mietin tunnilla miten paljon opiskelijat ovatkaan tehneet työtä, kun ovat käsin kirjoittaneet opiskeluun liittyviä muistiinpanoja. Mikä työ siinä onkaan ollut. Nyt meillä on internetti ja älylaitteet, mikä estää tätäkään näpyttelemästä vaikka pidemmällä matkalla, tai viikonloppuna? Ja jos ei halua laittaa kaikkea heti vaikka tähän blogiin niin voi aina kirjoittaa wordiin ja sitten kasata aineiston tänne.
Itsestäni hiukan:......
Ajattelin nyt alkuun hieman esitellä itseäni ja kertoa kuka täällä oikein kirjoittaa. Olen viisikymppinen ammatinvaihtaja, työskentelin aikaisemmin luontaistuotteiden parissa. Erilaiset vaihtoehtoiset menetelmät ovat siis minulle tutttuja ja edelleen pidän itseäni niiden suhteen "ajanhermolla" Edelleen itsenäisesti tutkin uusia tuotteita ja tutkimustuloksia. Aloitin siis opinnot ensin opiskelemalla hoiva-avustajaks koska se oli väylä lähihoitajaksi alkuun ja samalla minulla oli mahdollisuus tutustua alaan ihan "kentän kautta " Muistan kun aloitin ensimmäistä toppiani, istuin siinä rivissä muiden kanssa ja mietin " mihin minä olenkaan pääni mennyt laittamaan" Ensimmäisen päivän jälkeen kun tulin kotiini, ajatukset pyöri päässäni ja ei tainnut oikein unikaan tulla, niin paljon näin sellaista mitä en ollut ikinä nähnyt. Silmäni avautuivat kerralla auki. Jostain syystä juuri ensimmäisenä koulupäivänä muistelin myös ensimmäistä toppipaikkaani, joka oli kaikenkaikkiaan huikea kokemus, uskon että kasvoin henkisesti tuona aikana erittäin paljon. Mikäli ensimmäinen paikka olisi koitunut huonoksi kokemukseksi, olisin luultavasti lopettanut opintoni siihen. Katson että onkin erittäin suuri merkitys, sillä ensimmäisellä paikalla minne tuleva lähihoitaja menee suorittamaan toppiaan. Joskus saattaa käydä niin, että negatiivinen kokemus katkaisee monen opinnot. Juuri se ensimmäisen paikan positiivinen kokemus kantaa myöhemmät tönäykset mitä saattaa tulla tällä opintiellä.
Juu, eli olen tässä nyt sitten kovaa vauhtia valmistumaan päin ja suoritan nyt viimeisiä opintojani huh ja huh.... miten se aika onkaan kiirinyt. Perheeseeni siis kuuluu 18-vuotias poikani, asuu toistaiseksi vielä kotona. Myös kotiamme rikastuttaa valloittavalla persoonallaan 9-vuotias saksanpaimenkoira.
Olen siis tuiki tavallinen suomalainen nainen, joka harrastaa polkupyöräilyä, sauvakävelyä ja tykkään hyötyliikunnasta. Nyt vasta viimeisen vuoden aikana olen vasta oppinut vähän tätä liian aikataulutettua elämääni löyhentää. Mistä sen kiireen ihminen loihtiikaan, ainakin taitava se on siinä. Vaikka kyse taitaakin olla minun mielestäni vain siitä miten me tätä aikaa oikein käytetään ja elämähän on täynnä valintoja.
Minä valitsin aikoinaan vammaistyön osaamisalakseni joka sitten taas onkin tarina, miksi...palaan siihen ehkä myöhemmin.
Mietin tunnilla miten paljon opiskelijat ovatkaan tehneet työtä, kun ovat käsin kirjoittaneet opiskeluun liittyviä muistiinpanoja. Mikä työ siinä onkaan ollut. Nyt meillä on internetti ja älylaitteet, mikä estää tätäkään näpyttelemästä vaikka pidemmällä matkalla, tai viikonloppuna? Ja jos ei halua laittaa kaikkea heti vaikka tähän blogiin niin voi aina kirjoittaa wordiin ja sitten kasata aineiston tänne.
Itsestäni hiukan:......
Ajattelin nyt alkuun hieman esitellä itseäni ja kertoa kuka täällä oikein kirjoittaa. Olen viisikymppinen ammatinvaihtaja, työskentelin aikaisemmin luontaistuotteiden parissa. Erilaiset vaihtoehtoiset menetelmät ovat siis minulle tutttuja ja edelleen pidän itseäni niiden suhteen "ajanhermolla" Edelleen itsenäisesti tutkin uusia tuotteita ja tutkimustuloksia. Aloitin siis opinnot ensin opiskelemalla hoiva-avustajaks koska se oli väylä lähihoitajaksi alkuun ja samalla minulla oli mahdollisuus tutustua alaan ihan "kentän kautta " Muistan kun aloitin ensimmäistä toppiani, istuin siinä rivissä muiden kanssa ja mietin " mihin minä olenkaan pääni mennyt laittamaan" Ensimmäisen päivän jälkeen kun tulin kotiini, ajatukset pyöri päässäni ja ei tainnut oikein unikaan tulla, niin paljon näin sellaista mitä en ollut ikinä nähnyt. Silmäni avautuivat kerralla auki. Jostain syystä juuri ensimmäisenä koulupäivänä muistelin myös ensimmäistä toppipaikkaani, joka oli kaikenkaikkiaan huikea kokemus, uskon että kasvoin henkisesti tuona aikana erittäin paljon. Mikäli ensimmäinen paikka olisi koitunut huonoksi kokemukseksi, olisin luultavasti lopettanut opintoni siihen. Katson että onkin erittäin suuri merkitys, sillä ensimmäisellä paikalla minne tuleva lähihoitaja menee suorittamaan toppiaan. Joskus saattaa käydä niin, että negatiivinen kokemus katkaisee monen opinnot. Juuri se ensimmäisen paikan positiivinen kokemus kantaa myöhemmät tönäykset mitä saattaa tulla tällä opintiellä.
Juu, eli olen tässä nyt sitten kovaa vauhtia valmistumaan päin ja suoritan nyt viimeisiä opintojani huh ja huh.... miten se aika onkaan kiirinyt. Perheeseeni siis kuuluu 18-vuotias poikani, asuu toistaiseksi vielä kotona. Myös kotiamme rikastuttaa valloittavalla persoonallaan 9-vuotias saksanpaimenkoira.
Olen siis tuiki tavallinen suomalainen nainen, joka harrastaa polkupyöräilyä, sauvakävelyä ja tykkään hyötyliikunnasta. Nyt vasta viimeisen vuoden aikana olen vasta oppinut vähän tätä liian aikataulutettua elämääni löyhentää. Mistä sen kiireen ihminen loihtiikaan, ainakin taitava se on siinä. Vaikka kyse taitaakin olla minun mielestäni vain siitä miten me tätä aikaa oikein käytetään ja elämähän on täynnä valintoja.
Minä valitsin aikoinaan vammaistyön osaamisalakseni joka sitten taas onkin tarina, miksi...palaan siihen ehkä myöhemmin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Apuvälineet
Yleistä tietoa apuvälineistä ja ohessa tulee myös lakitietoutta. Apuvälineet Liikkumis- ja toimimisesteisen henkilön sujuva arki ja hyvä ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiup7EG109lrDTOKlfW4T7h3jSjXQH2rXwTzx1zEP0gFSjoHITk5WSOnnjS-CLjlj4djIyClA_8YbfR3cFapFRhlaqwBXrZlzACKx6VIFXMjX2M9enVQFcVK6bETkbetdWtxnzyJwIz6BY/s640/IMG_20180419_145352.jpg)