tiistai 29. elokuuta 2017

Asperger F84,5



Asperger on oireyhtymä johon liittyy erilaisia piirteitä.



  • henkilö on asiakeskeinen, analysoi asiat
  •  hyvin niukka tarve ylläpitää sosiaalisia kontakteja
  • ilmeet ja eleet niukkoja, katsekontakti on poikkeava
  • puhetapa on muodollsta ja usein kirjakieltä 
  • ymmärtää asiat ja sanonnat liiankin konkreettisesti
  • sosiaalisissa tilanteissa vaikeus ymmärtää sosiaalisia tilanteita
  • takertuu ykityiskohtiin, korostunut rehellisyys, hyvin tarkka faktojen suhteen ja vaatii faktojen selvitystä/selvittelyä
  • huumorin taju on omalaatuista
  • ainakin yksi erityismielenkiinnon kohde, joka on hyvin intensiivistä
  • toimintapa on joustamatonta

Oireyhtymään vaikuttaa yksilölliset ominaisuudet esimerkiksi temperamentti. Oirekuvaan vaikuttaa myös soiaalisuuden tarve/sietokyky. Apergeriset henkilöt vetäytyvät, välttäen sosiaalisia tilanteita koska sosiaalinen kontakti kuormittaa heitä. Sitten on passiivista vuorovaikutusta, selllaiset hyväksyvät toiset ihmiset ilman vetäytymistä. Tässä kuitenkin vuorovaikutus ei tuota mielihyvää, eikä henkilö ole osallinen sosiaalisissa tilanteissa.
On myös aktiivisia ja he käyttäytyvät erikoisesti, usein aktiivisilla on myös ADHD. Sitten on muodollisia ja jäykkiä, he toimivat tietyn kaavan mukaisesti ja ovat joustamattomia. Tämä piirre ilmenee vasta myöhemmin kehityksen aikana.

Vastavuoroisuudesta sen, että henkilöllä on myös vastavuoroisuuden puute joka tarkoittaa sitä ettei henkilö aloita keskustelua, eikä aina reagoi puhumiseen. Vaikeus huomioda toista ja toisen henkilön tarpeita. Ei tunne tarvetta jakaa omia kokemuksiaan tai tuntemuksiaan toisten ihmisten kanssa. Henkilö ei myöskään hymyile muiden mukana "sosiaalinen hymy"
Asperger henkilöllä on vähäisempi kiinnostus ihmissuhteisiin viihtyy hyvin yksinäänkin vetäytyen omaan maailmaan tai tekemisiinsä. Ei ilmaise tarvitsevansa muiden seuraa. Joskus on hyvin voimakas kiinnostus esineisiin tai eläimiin.
Empatia kyvyn puutteellisuus ja kysy asennoitua toisen henkilön asemaan, vaikeus lohduttaa toista. Vaikeus ymmärtää tekojen ja tapahtumien tunnemerkitystä toisille. Vaikeudet tunnistaa toisen/toisten tunnetilaa/tunnetiloja ja niiden taustoja. Reaktiot kehumiseen voi olla hyvin vähäinen, sama koskee myös rangaistusta. Mielialavaihtelut voivat olla hyvinkin yllättäviä ja vaikeita. henkilö myös välttelee fyysistä kontaktia ja läheisyyttä. Sitten voi olla myös vaikeus eroittaa sopivaa ja sopimatonta kosketusta. 

Sosiaalisissa taidoissa esiintyy vaikeuksia. On vaikeuksia luoda kaverisuhteita ja ylläpitää niitä. Hyvin niukasti ikätoveri suhteita, eikä ole "parasta kaveria" mille kerrotaan asioita ja jaetaan ilot sekä surut! On silti kiinnostunut ystävyydestä, mutta ei osaa ylläpitää ystävyysuhdetta koska se vaatii vuorovaikutusta.
Lapsi leikkii mielellään itseään nuorempien seurassa tai vanhempien. Ei jaa leikkejä, leikkii itsekseen. lapselle voi muodostua hyvin voimakas mielikuvitusmaailma. Ei välitä sosiaalisista säännöistä, eikä välitä siitä mitä muut ajattelee. Kun Aspergeri henkilö puhuu hän ei välttämättä tunnista seikkaa, että toinen ei ole kiinnostunut samasta aiheesta.
Vaikeus tunnistaa ja tulkita sosiaalisia viestejä, viestit ovat eleet, ilmeet, kehollinen reviiri, eikä tunnista milloin on sopimatonta mennä mukaan leikkimään tai osallistua keskusteluun.
Ei kielellisen viestinnän esimerkiksi asennon, ilmeiden, eleiden, niukka tai poikkeava käytös vuorovaikutustilanteissa. Niukka elekieli, jäykkä kehonkieli, saattaa nauraa asian vierestä. Katsekontaktin välttäminen. On myös vaikeutta hahmottaa omaa äänenkäyttöään ja äänenvoimakkuutta. Äänekäyttö on konemaista, erikoista, yksitoikkoista, nopeaa tai muuten puhemelodia on poikkeava.
Kielellisessä vuorovaikutuksessa on vaikeutta käyttää kieltään sosiaalisissa tilanteissa, esimerkiksi ei osaa tarkentaa jos ei jotakin asiaa ymmärrä.

Stereotyyppinen toiminto

Stereotyyppinen tai toistava puhe pikkuvanha, tai sitten ilmaisu on hyvin muodollista, esimerkiksi on hyvin tarkkaa krjakielisyyttä. Sanoissa käytetään paljon sanoja, jotka ovat ulkoapäin opittuja, lauseiden, laulujen, tai fraasien toistaminen.
Esiintyy myös hyminää ja kurkkuääntä.
Stereotyyppiset liikkeet
Henkilö heiluttaa käsiään tai "räpyttelee sormiaan" pitkäaikainen pyöriminen, heijaaminen, varvastus, jännittää kehoaan, hampaiden narskutus ja laittaa kädet korvillee. Huom. Stimmaus voi toimia myös rauhoittuvasti, riippuu tietenkin miten stimmaa pitääkö sitä sitten rajoittaa jos aiheuttaa itselleen vahinkoa. On maneereita, vääntää sormia, käsiä, ilmeilee kasvoillaan sekä irvistelee. Tavaroita ja esineitä käytetään myös stereotyyppisesti.

Joustamattomuus ja juuttuminen

Muutosten voimakas vastustaminen hyvin voimakas emotionaalinen reaktio muutokseen/muutoksiin. Ajattelutapa on jäykkää, se on kaavamaista ja joustamattomuutta. Erilaiset päähänpinttymät ohjaavat toimintaa. On myös hyvin vahva ennakkokäsitys tapahtumien kulusta. Juuttuu omiin ja erilaisiin asioihin sekä ajatuksiin.

Rutiineista ja rituaaleista

On toistuvia toimintatapoja, joita myös halutaan noudattaa muuttumattomina. Toimintatavat voivat olla hyvinkin erikoisia tai omintakeisia. Rutiinien muuttumiset voivat laukaista hyvin voimakkaan ahdistuksen, joka taas puolestaan voi  laukaista raivokohtauksen/suuttumiskohtauksen, koska tutut asiat ovat luoneet henkilölle turvallisuuden tunteen.

Aisteista

Aistitoiminnasta yli tai aliherkkydestä, kosketuksesta, suun alue, äänet, näköaistimukset. Henkilö ei pidä kaikentyyppisistä tuntoaistimuksista, esimerkiksi vaatetuksessa erilaiset kangasmateriaalit. Vahva tarve välttää hampaiden pesua,, suihkusssa käymistä, kynsien leikkuuta. ( omia ajatuksia... kun olen käynyt kuumassa suihkussa tai saunassa, sieltä tuntuani minulla on hetken kylmä, tätä tunnetta aspergerin oireyhtymällä henkilöllä on vaikea käsitellä, oma kysymykseni onkin, miten tätä suihkusta tuloa voisi helpoittaa? Minulle tulee mieleen, että valmiina olisi lämmin paksu kylpytakki tai lämmitetty kylpypyyhe )
Tavaroita kosketellaan ja haistellaan. Ihmisiä ja esineitä katsellaan silmäkulmasta, poikkevaa silmien siristelyä.
Myös syömiseen liittyviä ongelmia esiintyy.

Kuntoutuksesta

Kuntoutus olisi aina aloitettava mahdollisimman varhain, joka tapahtuu laaja-alaisesti henkilön arjessa.
Kuntoutuksen tavoite on elämänhallinnan ja elämäntaitojen kehittäminen. Sosiaalisten sekä kommunikaatiotaitojen harjoitteleminen. Tunteet tunnistetaan ja niiden ilmaisemisen harjoittelua. Käyttäytymisen ohjausta ja ei toivotun käyttäytymisen rajaaminen
Päivittäistä ympäristöä ja aikatauluja jäsennetään, joka tapahtuu ennakoimalla, visualisoinnilla. 
Yksi kuntoutusmentelmä on Pikku portaat. Myös ryhmäterapiaa käytetään sosiaalisten taitojen kuntoutukseen.

Lääkehoito

Aspergerin oireyhtymään ei ole olemassa täsmälääkitystä
Lääkehoito on aina oireenmukaista, jota käytetään tarvittaessa. Esim. Melatooni, atyyppisiä neuroleptejä pienillä anooksilla saaden niiden terapeuttinen vaikutus. SSRI lääkkeet, ovat vaikuttaneet positiivisesti sosiaalisuuteen. 
Kokeellisesti on myös käytetty oksitosiinista joka on hormoni, osa siitä hyötyy, osa taas ei. Haittavaikutuksena voi olla lisääntynyt ahdistuneisuus.
Tässä on oksitosiinista linkki

Ennuste


Oireet lievittyvät osittain aikuistuessa, terapian ja kun kompensoivia taitoja opitaan.
Sosiaaliset tilanteet ovat tulleet tutuiksi, on erilaisia toimintastrategioita muodostunut. Kyky ymmärtää toimintaa, sääntöjä, sekä tapahtumia ( kognitiivinen taito )
Toisaalta rutiinit ja jäykät toimintatavat saattavat voimistuakin. Toimintakyky ja tuen tarve on aina yksilöllista aikuisuudessa. Kielelliset taidot ja älykkyys ovat merkityksellisimpiä.



Aspergerin oireyhtymän oppilaalla on myös erityisiä voimavaroja ja vahvuuksia

  • hyvä muisti
  • paneutuminen omiin kiinnostuksen kohteisiin
  • omaperäinen ilmaisu ja näkemys ympäristöstä
  • rehellisyys
  • oikeudenmukaisuus
  • lainkuuliaisuus
  • sääntöjen noidattaminen
  • aistien erilaisuus, herkkyys
  • visuaaliuus
  • loogisuus
  • luovuus
  • erityiset lahjakkuuden alueet
  • tunnollisuus
  • ideoiden runsaus
  • kyky uppoutua asioihin
  • kiinnostus faktatietoihin
  • tarkka yksityiskohtien havaitseminen
  • omaperäinen huumorintaju
kyky hahmottaa tietokoneen logiikkaa
taito työskennellä perusteellisesti ja yksityiskohtiin keskittyen
Autismiliitto järjestää maksuttomia luentoja, autismin kirjon vanhemmille, ja niiden kanssa työskenteleville.

Linkki autismiliitton sivuille




2 kommenttia:

  1. Olet kuvannut erittäin monipuolisesti Aspergiä. Ja juurikin tuo yksilöllisyys ja oirekuvan vaihtelevuus on laajaa. Nosta vaan esiin kaikki omaa mieltäsi askarruttavat pohdinnat, juuri ne ovat avain omaan oppimiseesi.

    VastaaPoista
  2. Onko tämä muuten omasta asiakkaastasi tehty diagnoosi tehtävä samalla? Jos on niin kerro vielä kuinka Asperger näkyy/ilmenee/ on hänessä.
    -Tiina

    VastaaPoista

Apuvälineet

Yleistä tietoa apuvälineistä ja ohessa tulee myös lakitietoutta. Apuvälineet Liikkumis- ja toimimisesteisen henkilön sujuva arki ja hyvä ...