perjantai 20. huhtikuuta 2018

Apuvälineet

Yleistä tietoa apuvälineistä ja ohessa tulee myös lakitietoutta.

Apuvälineet
Liikkumis- ja toimimisesteisen henkilön sujuva arki ja hyvä elämänlaatu edellyttävät toimivia apuvälineitä. Ne auttavat selviytymään itsenäisesti kotona ja ja kodin ulkopuolella sekä ehkäisemään toimintakyvyn heikentymistä. Apuvälineiden avulla voidaan edistää kuntoutumista, tukea, ylläpitää sekä parantaa liikkumiskykyä ja toimintakykyä jokapäiväisissä toiminnoissa.
Päävastuu julkisen terveydenhuollon apuvälinepalvelujen järjestämisessä on kunnilla ja kuntayhtymillä. Terveydenhuollon apuvälinepalvelut järjestetään maksutta terveydenhuoltolain mukaan osana lääkinnällistä kuntoutusta.

Apuvälineasetuksen mukaan lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksen edellytyksenä on lääketieteellisin perustein todettu sairaus, vamma tai kehitysviivästymä, joka heikentää asiakkaan toimintakykyä ja vaikeuttaa hänen itsenäistä selviytymistään.

Apuvälinetarve arvioidaan oikea-aikaisesti, käyttäjälähtöisesti ja yksilöllisesti
Apuvälinetarpeen arvioinnin lähtökohtana ovat oikea-aikaisuus, käyttäjälähtöisyys sekä asiakkaan yksilölliset tavoitteet ja tarpeet omalle toiminnalleen, hänen toimintakykynsä ja toimintaympäristönsä.

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, miten asiakas pystyy osallistumaan itse tärkeänä pitämiinsä ja oman elämänsä kannalta keskeisiin jokapäiväisiin toimintoihinsa. Apuvälineiden tarve tulee ottaa huomioon kuntoutus- tai hoitosuunnitelmia laadittaessa. Apuvälineitä koskevaa lainsäädäntöä on seuraavien linkkien takana

Terveydenhuoltolaki 1326/2010
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992
Asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta 1363/2011

Apuvälinemessut järjestetään joka toinen vuosi, olen käyttänyt tässä tietoa invalidiliitolta

Koira on aivan loistava apuväline, ja niistä on valtava pula, laitan tähän mukaan youtube linkin jossa nähdään miten tämä avustajakoira käytännössä ihan toimii. Video on hyvin hauskasti tehty. Videon linkki https://www.youtube.com/watch?v=V7WXXmIY11o

Kävin vierailulla uudessa Espoon sairaalassa, siellä oli hyvin isot tilat apuvälineille ja sitten siellä oli myös apuvälineidenhuolto samassa yksikössä.


Espoon apuvälineyksikkö tarjoaa apuvälineitä espoolaisille, joiden toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman tai ikääntymisen vuoksi. Palveluun kuuluu apuvälinetarpeen arviointi, apuvälineen sovitus ja lainaus, käytön opetus ja seuranta sekä apuvälineen huolto ja korjaus. Palvelut ovat maksuttomia.

Apuvälineyksiköstä lainataan lyhyt- tai pitkäaikaislainaan tavallisimpia perusapuvälineitä esimerkiksi kyynärsauvoja ja wc-korotuksia.  Yksilölliset apuvälineet esimerkiksi aktiivipyörätuolit ja henkilönostimet lainataan laajemman arvioinnin perusteella.
Myös heti leikkauksen jälkeen on mahdollista saada itselle sopiva apuväline heti käyttöön.


Siellä ei ollut avustajakoiraa, mutta otan sen tähän esille kuitenkin koska olen tavannut viimeaikoina erittäin paljon sellaisia koiria, niin avustaja kuin opaskoiriakin.
Tässä tietoa yleisesti näistä koirista
Avustajakoira on fyysisesti toimintarajoitteisen henkilön apuväline ja henkilökohtainen hyötykoira. Avustajakoiralla on laissa määritelty oikeus kulkea käyttäjänsä mukana missä tahansa, kuten esimerkiksi ravintoloissa, julkisissa kulkuneuvoissa, sairaaloissa jne.

Avustajakoiran tunnistaa tunnusliiveissä, valjaissa tai repuissa olevasta merkistä, jonka voi saada ainoastaan käyttöönottokatsastuksen hyväksytysti suorittanut koira.
Koiralla on sibivalkoinen liivi yllään kun hän töissä, tarkkaa lukumäärää en tiedä kuinka monta niitä tällä hetkellä on.
Avustaja koira sopii sellaiselle henkilölle, jonka elämäntilanne sallii lemmikkieläimen pidon ja erityisesti koiran pidon, on koran pidossa ihan omat haasteensa. Koiraa pitää käyttää kolmesti ulkona ja se on lemmikki, työväline, sekä perheenjäsen. Ei tietenkää sovi henkilölle, jolla on itsellään tai perheessä allergiaa. Koiralla on erittäin terapeuttinen merkitys ihmiselle, sitä voi silittää ja sille voi puhua, se on kaveri. Koira on avustajan siis varsin omatoiminen, se osaa seuraavia asioita:
Pyörätuolin vetämistä, esim talvella tai mäessä, tavaroiden nostamista ja siirtämistä, ovien avaamista ja sulkemista, valojen sytyttämistä/sammuttamista, kävelevän käyttäjän tukemista mm, kävellessä. Koira avustaa vaatteiden riisumisessa, avustaa jos käyttäjä on kaatunut. Käyttäjä voi myös itse avustaa koiralle lisää taitoja. Koira siis osaa sammuttaa valot, tuo kaukosäätimen, avaa vesihanan, vetää wc-pytyn, vie roskat roskiin, koira tekee uskomattoman paljon siis asioita ja käyttäjälle vielä yksilöllisesti. Koira myös lisää turvallisuutta ja on siis käyttäjälle oiva apuväline.
Itselleni tulee mieleen, enemmän saisi vammaiset käyttää tätä koiraa ja onko tätä tietoa tuotu riittävästi esille?
Lisäksi myös ihmiset ei tahdo oikein uskoa mihin kaikkeen se koira todella pystyy. Itselläni on saksanpaimenkoira ja hän yritti ensimmäisenä kesänä avata tassuillaan tuulettimen sen virrankatkaisemista OIKEIN, tajusin sitten koiralla oli kuuma ja oli nähnyt miten minä sen avaan. Seuraavana oli vuorossa ulkooven avaus, minä halusin opettaa koiralleni avaamaan minulle oven kahvasta mikäli minulta jäisi koti-avain. Monesti olen käyttänyt koiraani avaamaan minulle oven, josa minulla on ollut käsissäni kaksi kauppakassia, niin soitan kelloa ja koputan oveen koirani sen avaa. Vieraille ei avaa ovea. Mikäli olisin tarvinnut avustaja koiraa, minun koirastani olisi sellainen tullut.
Olen kuullut hyvin paljon painopeitoista, mutta en ole ikinä sellaista nähnyt. Se soveltuu henkilöille ihan lapsista vanhuksiin saakka ( en ole itse nähnyt sitä käytettvän esimerkiksi levottomilla vanhuksilla ) ? Tämä peitto siis sopii niin koti kuin sairaalakäyttöönkin, sitä voidaan käyttää myös erilaisissa laitoksissa. Se helpottaa keskittymistä, rauhoittaa, helpottaa unensaantia, tasoittaa myös mielialanvaihteluita, luo turvallisuuden tunnetta. Huomio tässä seuraavaa: Painopeittoa ei tule käyttää henkilöillä joilla on hengityksen kanssa ongelmia, tai verenkiertoelimistössä vikaa, ei murtumapotilaille, eikä saa olla myöskään ahtaanpaikankammoa! Tämä ei siis saa olla peitto, jolla henkilö vangitaan, vaan henkilön on itse kyettävä siirtämään peitto halutessaan. Peittoa tulee käyttää joillakin henkilöillä siis vain, tähän peittoon perehtyneet henkilöt ja peiton käyttöä tulee myös tuolloin valvoa, muuten tämä peitto ei ole käyttäjälle turvallinen. Ei sovellu myöskään henkilöille on riski saada painehaavoja, mikäli tätä peittoa heille käytetään sen käytössä on oltava silloin erityisen tarkka. Näitä peittoja valittaessa siis valitaan sopiva peiton paino. Peittoon on saatava lisävarusteena sellainen suoja joka estää nesteiden imeytymisen. Peitto on myös kokonaan palosuojattu. Luonnollisesti tätä ei pestä pesukoneessa vaan peitto huolletaan kemiallisesti ohjeiden mukaan.
Wink ( omasta päästä ) Mikä estää kokeilemasta itsetehtyä painopeittoa, vaikka laittaa kevyen räsymaton päälle. Fatboytä on myös ohjeiden mukaan käytetty, mutta itse en sitä käyttäisi en ainakaan lapsille, koska tuote on suuri ja ei niinkään turvallinen sisällön takia.
Siellä oli myös runsaasti todella paljon erilaisia tyynyjä. mm niitä tyynyjä jotka estää painehaavojen syntymistä eli kyse on asentohoitotyynyistä.
Otan tähän sellaisen kuin Aero-stepin joka on tasapainotyyny, se siis soveltuu koordinaatioharjoitteluun ja tehostaa laskimoverenkiertoa.
Monet apuvälineet ovat varsin hintavia, mutta tämä pieni apuväline on edullinen, siksi tuon sen tähän esille. Se on ilmatäytteinen, mutta erittäin kestävä eikä siis kyse ole mistään ilmapallosta vaan vankasta kumista tehty lautamainen tyyny. Se soveltuu kaikille, jotka vain pystyvät tuotetta käyttämään, tätä laitetta voi tehdä myös pelkillä käsilläkin ns, voimaharjoittelua käsillä. Tyynyn pinnassa on 1000 muovinystyä, jotka parantavat siten verenkiertoa, eli on erittäin terapeuttinen, niille joiden verenkierto tarvitsee elvyttämistä. Harjoittelu tällä on erittäin miellyttävää ja turvallista. Sopii siis niin lapsille kuin vanhuksille. Mahtuu myös sopivasti mukaan vaikka mukaan reissulle tai kesämökille. Noita tasapainotyynyjä on erittäin paljon saatavilla ja hyvinkin erilaisia.


Laitan taas tähän loppuun itse tehdyn tyynyn, jonka voi tehdä vaikkapa herneistä. Vahvaa kangasta ja sisälle herneitä ja ommel kiinni. Näillä voi leikkiä lasten kanssa erilaisia leikkejä ja samalla tasapaino kehittyy ja keskittyminen.

Siellä oli hyvin sellaisia kyynärsauvoja, joissa oli erikseen reumaatikoille tarkoitettu kyynärtuki, en ottanut niistä kuvia, koska niissä oli henkilöiden tietoja laitettu teipillä kiinni. Eli tämä kyynärsauva, sopii hyvin sellaisille, joilla on kädessä heikkoutta.
En muuten aikaisemmin myöskään yhtä asiaa, että sairaaloilla on todella suuri kyynärsauvojen hävikki ihmiset eivät siis palauta lainaamiaan tuotteita.

Itselleni uusia olivat erilaiset pyörätuolit, niitä on todella runsaasti ja ihan jokaiselle löytyy sieltä valikoimasta se omia tarpeita sopiva. En ole edes tiennyt, että on olemassa pyörätuoliin, sellainen kuin kelausapu, se on sähköinen enemmän aktiiviliikkujalle soveltuva sähköinen kelausapu. Sen nimi on SmartDrive joka on tehokas, sekä helppokäyttöinen, kevyt ja hyvin yksinkertainen kelausapu niin ylämäissä, sekä eri lattiapinnoilla ja nurmikolla ( nurmikollahan on hyvin raskas kelata pyörätuolia ) Myös tämä apuväline auttaa jalkakäytävien reunoilla. Käyttö on hyvin yksinkertainen. Kelataan ja se käynnistyy ja kun jarruttaa se menee pois. Sitä voidaan käyttää myös yhdellä kädellä. Tämä kelauspau on helppo kiinnittää pyörätuoliin. Ajolaite kiinnitetään pyörätuoliin akseliin, akkuyksikkö pyörätuolin alle. Tämä laite on kevyt painaa vain 5kg.
Sitten on aivan uusi joka on Taikafon tyynyt, sellainen sopii niille käyttäjille, jotka eivät voi käyttää vaikka tuota edellämainittua painopeitettä.
Tämän tyynyn avulla voi kuulla että tuntea samanaikaisesti. Se auttaa keskittymään ja siihen voi ladata vaikka äänikirjoja, tai musiikkia miksei jopa sitä vois käyttää kun tekee koulutehtäviä...? levottomille lapsille esimerkiksi. Sitä on turvallista ja helppo käyttää, se yhdistetään laitteen bluetoothin vaikka älypuhelimeen. Tämä tosin edellyttää jos henkilö itse tätä käyttää, että osaa käyttää myös itsenäisesti älypuhelinta. Muulloin tätä voidaan käyttää avustettuna. Useita eri värejä on myös saatavilla. Terapeuttisesti tästä on saatu hyötyä, rentoutumisessa, lihasjäykkyys on vähentynyt ja kehontietoisuu on parantunut. On auttanut keskittymiseen, henkilö itse fokulisoituu siis tehtävään, toimintaan tai keskusteluun. Henkilö alkaa kommunikoida aktiivisemmin, äännellä. Jotkut myös rauhoittuvat istuvat paikoilleen ja saavat helpotusta nukahtamisvaikeuksiinsa. Tällä laiteella on myös tarkoitus saada mielekkäitä aistikokemuksia. Tyyny on myös pehmeä ja halittava. Tuote muuten painaa runsaan kilon verran. Tämä laite myös värisee ja tuntuu iholla.

sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Ensiapu

Minä olen suorittanut EA1.







Ravitsemustilasta ja nestetasapainosta huolehtinen

Olen osallistunut Sirkun tunnille tässä osuudessa, eli olen tämän osion suorittanut osallistumalla ryhmätehtävään tunnilla ja sitten vielä harjottelimme nukella peg-letkun asettamista.
Kirjoitan kuitenkin tähän tärkeimpiä, että tämä osuus tulee myös tähän blogiin esille.

Säännöllinen ruokarytmi tukee aivojen toimintaa ja hyvää oloa
Säännöllinen ruokarytmi ylläpitää tasaista verensokeria. Etenkin aivot ovat herkkiä sokeriaineenvaihdunnan muutoksille. Tämä johtuu siitä että hermosolut pystyvät hyödyntämään energiakseen ainoastaan verenkierrossa olevaa glukoosi-sokeria ja toisaalta siitä , etteivät hermosolut varastoi sisäänsä glukoosia paaston varalle. Aivot käyttävät jopa 20-50 % verenkierrossa käytettävänä olevasta glukoosista! Matala verensokeri voi ilmentyä henkilön käytöksessä ärtyisyytenä tai kiukkuisuutena.

Epätasaisen, liian korkean tai matalan, verensokerin oireita aamulla, illalla ja yöllä ovat mm.

Kova nälkä aamulla
Vaikeus herätä
Yöllinen hikoilu
Päänsärky unen aikana tai herätessä
Tokkurainen, väsynyt tai alavireinen olo
Ärtyisyys
Muistihäiriöt

Säännöllinen ruokarytmi on erityisen tärkeää henkilöille, jotka ovat sairaana, kärsivät vajaaravitsemuksesta, pyrkivät laihtumaan, ylläpitämään ihannepainoaan tai, joille verensokeriarvojen heilahtelut ovat erityisen haitallisia.


Kehitysvammaisten ja harvinaissairaiden ravinnontarve vaihtelee suuresti mikä johtuu useista eri tekijöistä. Riittävästä ravinnon saannista on pidettävä tarkasti huolta.


Etenkin monivammaisilla kehitysvammaisilla vajaaravitsemuksen vaara on suuri. Vajaaravitsemuksella tarkoitetaan yhden tai useamman ravintoaineen saannin puutetta tai ylimäärää, josta aiheutuu henkilölle haitallisia muutoksia. Vajaaravitsemuksen lisäksi kehitysvammaisten ja harvinaisesti sairaiden ravitsemustila voi heiketä nopeasti monesta syystä. Kehitysvammaisuuteen tai harvinaissairauksiin voi liittyä myös ali- ja ylipainoa. Ylipaino on yleisempää lievästi ja keskivaikeasti kehitysvammaisilla kun taas vaikeasti kehitysvammaiset ovat aliravitsemuksen riskissä.

Syömisen ja ruoan imeytymisen haasteita
Kehitysvammaisuuteen ja harvinaissairauksiin voi liittyä monenlaisia fysiologisia, anatomisia sekä sosiaalisia tekijöitä, jotka voivat rajoittaa eri tavoin syömistä ja nautitun ravinnon imeytymistä ja käyttöönottoa kehossa ja/tai tekevät ruokailutilanteista muuten haasteellisia.

Vajaaravitsemus on vaarallista
Vajaaravitsemus tarkoittaa tilaa, jossa energiaa, proteiineja tai muita ravintoaineita ei saada tarpeeksi, niitä saadaan liikaa tai tarpeeseen nähden epätasapainoinen määrä. Tästä seuraa haitallisia muutoksia kehon koossa, koostumuksessa, toimintakyvyssä ja/tai kyvyssä parantua sairauksista tai toipua hoitotoimenpiteistä.

Vajaaravitsemuksen syy voi siis liittyä henkilön taipumukseen nauttia yksipuolista ravintoa. Yksipuolinen ravinto voi johtaa yli- tai alipainoon ja yleistilan heikkenemiseen. On tärkeää ymmärtää, että henkilö voi kärsiä vajaaravitsemuksesta, vaikka paino olisi normaali tai henkilöllä olisi ylipainoa! Kun ravinnossa on niukasti proteiineja, kivennäisaineita ja vitamiineja, kenen tahansa yleistila voi heikentyä nopeasti.

Vajaaravitsemuksen riskiryhmään kuuluvat etenkin lapset ja vanhukset sekä vaikeasti kehitysvammaiset ja harvinaisestisairaat.

Sairauksiin liittyvä vajaaravitsemus on suhteellisen yleistä (20-60 % sairastapauksista).
Ihmisestä vettä on yli puolet. Riittävä nesteen saanti on tärkeää, koska lähes kaikki elimistömme toiminnat tarvitsevat vettä. Sitä tulisi saada vuorokaudessa vähintään 2 litraa. Tästä puolet tulee normaalista ravinnosta ja puolet juomista. Lämpö ja fyysinen rasitus lisää nesteen tarvetta, ja kesäkuumalla onkin tärkeää juoda riittävästi.
Elimistön nestetasapaino on varsin tarkkaan säädeltyä toimintaa. Nestetasapainon säätely toimii parhaiten, kun elimistö saa nestettä hiukan yli tarpeen. Jano on merkki nestevajeesta. Janon tunne tosin häviää heti kun nestettä juodaan, vaikka elimistö tarvitsisikin vielä lisää. Usein käy niin, että liikuntasuorituksen jälkeen juominen lopetetaan liian aikaisin. Myös turvotus saattaa olla merkki nestevajeesta. Toisin kuin voisi luulla, niin turvotukseen auttaa, kun juo nestettä tai syö paljon vettä sisältäviä tuotteita (hedelmiä ja vihanneksia). Aivan kuten syömisessäkin, juomisen säätelyyn vaikuttaa opitut tavat.
Ihminen tarvitsee noin 2 litraa vettä päivässä. Hikoilu lisää nesteen tarvetta. Viileässä säässä oleilu ei juuri hikoiluta, silloin hikeä muodostuu vain noin 1 dl vuorokaudessa. Pelkkä auringossa loikoilukaan ei yleensä muodosta hikeä yli 2 litraa vuorokaudessa. Sen sijaan fyysinen ponnistelu kuumassa säässä lisää hikoilua ja nesteen tarvetta reippaasti. Muutamassa tunnissa voi hikoilla jopa 4-5 litraa, ja silloin on todella tärkeää, että menetetty neste ja suolat korvataan. Veden juonnissa kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus. Jos ei erityisesti hikoile, ei ole mitään syytä juoda litroittain vettä. Ylimääräinen vesi poistuu elimistöstä, mutta jos nestettä kertyy todella runsaasti, se voi heikentää elimistön toimintaa. Riskiryhmässä ovat vanhukset ja sydämen vajaatoiminnasta kärsivät.

Mitä kannattaa juoda?

Kuumalla on hyvä juoda pitkin päivää pieniä määriä nestettä. Ensisijaisesti kannattaa juoda vettä, mutta jos hikoilu on runsasta ja syöminen vähäistä, täytyy huolehtia suolan ja elektrolyyttien (kalium, magnesium) korvaamisesta juomalla vaikka kivennäisvettä (esim. Vichy ja muut perinteiset suolaa (NaCl) sisältävät kivennäisvedet). Normaali syöminen ja vesi yhdessä takaavat riittävän suolan ja elektrolyyttien saannin.

Alkoholijuomat eivät ole hyviä janojuomia, sillä alkoholi lisää nesteen poistumista elimistöstä ja vain pahentaa nestehukkaa. Kahvi on myös huono juoma helteellä, koska kofeiini toimii nesteenpoistajana. Sen sijaan laiha tee sopii hyvin hellejuomaksi ja jäätee vielä paremmin. Kolajuomiakin voi juoda kohtuudella, sillä niiden kofeiinipitoisuus on pienempi kuin kahvissa. Terassilla ja kahvikutsuilla kannattaa välillä juoda muutama lasillinen vettä.
Vesi on siis paras janon sammuttaja.
Vältä runsaasti sokeria sisältäviä mehuja ja limuja (myös täysmehussa on paljon sokeria). Niistä tulee helposti turhaa energiaa ja ne ovat myös haitallisia hampaille.

PEG-LETKU
PEG = perkutaaninen endoskooppinen gastrostomia.
PEG-letku on vatsanpeitteen läpi mahalaukkuun johtava letku ravintoliuosta varten. PEG-letku
asennetaan ravinnon saannin turvaamiseksi joko väliaikaisesti tai pysyväksi. PEGletkuruokintaa
tarvitsevat potilaat, joilla suun kautta syöminen ja juominen on joko vaikeutunutta
tai mahdotonta. (Esim. suun ja kaulan alueen syöpäpotilaat sekä neurologista sairautta, kuten
ALSia sairastavat potilaat).
PEG-letku on valmistettu silikonista tai polyuretaanista. Ensimmäinen letku asennetaan
poliklinikalla tai leikkaussalissa tähystyksessä, ja ensiasennusletkun vaihto uuteen tapahtuu
tähystyksessä. Seuraavat letkut voidaankin jo vaihtaa polikliinisesti. PEG-letku on tarpeen
vaihtaa vain jos se ei toimi tai menee rikki. Pitkäaikaiskäytössä ensiasennusletku vaihdetaan
bolusletkuun yleensä noin kolmen kuukauden kuluttua asennuksesta.





Suunhoito

Olen osallistunut vierailulle Kunkkuun jossa käsiteltiin osio suunhoito. Siellä meitä opasti suunhoidon salaisuuksiin hammashoitaja, ja tosiaan kun on kyse vammaisista henkilöistä he tarvitsevat ohjausta hyvään hammashoitoon. Tässä on pääperiaatteet. ( uutta oli minulle käynnillä se, että suushygienisti voi katsoa alkavat reikiintymiset sellaisella lampulla.

Suun ja hampaiden terveys
Huonosti hoidettu suu on "kaiken pahan alku ja juuri"
Suu on infektioportti. Sen kautta ihminen altistuu useille eri mikrobeille ja niiden aiheuttamille tulehduksille. Hyvä suuhygienia ehkäisee mikrobien ja infektioiden leviämistä muualle kehoon. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä miksi hyvästä suuhygieniasta on huolehdittava.

Kehitysvammaisten suun terveys on suuri huolenaihe
Kehitysvammaisten suuhygienia on usein huono. Arvellaan että jopa 90 % kehitysvammaisista kärsii erilaisista suun alueen ja hampaiden sairauksista sekä monet niiden aiheuttamista kiputiloista. Hankaloitunut purenta ja särky voi heijastua kehitysvammaisen käytökseen.

Kehitysvammaisten muuta väestöä yleisemmät suuongelmat voivat johtua mm.,

hampaiston ja leuan poikkeavasta rakenteesta (hampaiston kehityshäiriöt, purentahäiriöt, kiinnityskudossairaudet, hampaiden puuttuminen tai alttius tulehdusmuutoksille leukojen alueella) tai
muista välillisistä syistä, kuten usein vaikeudesta ylläpitää hyvää suuhygieniaa, lääkkeiden sivuvaikutuksista tai vääristä ruokailutottumuksista.
Kehitysvamma-oireyhtymiin kytkeytyvät oireet ja liitännäisoireet, kuten epilepsia ja/tai liikkumisen vaikeudet, altistavat heidät muuta väestöä todennäköisemmin myös erilaisille hammastapaturmille.

Huono suuhygienia voi pahentaa kroonisia sairauksia
Henkilöt, joilla on pitkäaikaisia eli kroonisia sairauksia, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitauti, astma, krooninen suolistosairaus ja reuma, tarvitsevat myös erityisen hyvää suuhygieniaa: kroonisen taudin oireet voivat pahentua huonon suuhygienian vuoksi. Huono suun terveys voi olla myös este leikkauksille tai muille vaativille hoitotoimenpiteille. Jatkuva suun tulehdustila on kenelle tahansa haitallinen.

Esimerkkejä suun sairauksista, jotka voivat heikentää yleisterveyttä
Ientulehdus
Kiinnityskudoksen tulehdus eli Parodontiitti
Hammasytimen tulehdus
Märkäpesäke
Suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet
Suun sieni-infektiot
Huonosti istuva hammasproteesi
Tulehdus puhkeamattomien tai osittain puhjenneiden hampaiden ympäröivissä kudoksissa.
Mistä hampaat ja ikenet tykkäävät?
Hampaiden puhdistustulos on harvoin 100 %. Edes peilin avulla emme näe mistä kohdin hammasharja on kulkenut suussa. Tahnan maku jättää raikkaan vaikutelman tehdystä työstä, vaikka harjaaminen ei välttämättä ole puhdistanut kaikkia alueita suusta! Suu on täynnä koloja, jonne hammasharjalla ei pääse. Siksi olisi tärkeää käyttää myös hammaslankaa ja alkoholittomia suuvesiä aina mahdollisuuksien mukaan, mieluiten 1-2 kertaa päivässä hampaiden ja suun terveydestä huolehtimiseen.

Pehmeä ja tuuhea hammasharja puhdistaa parhaiten eikä vaurioita ikeniä! Sähköhammasharja on tässä todettu erittäin tehokkaaksi.

Myös kieli kannattaa harjata – kielen päällä on mikrobimatto, joka voi aiheuttaa myös pahan hajuista hengitystä

Huolehdi myös mahdollisten hammasproteesien puhtaudesta.

Hampaiden harjaus heti ruokailun jälkeen tai liian usein ei ole suositeltavaa, koska se kuluttaa hammaskiillettä.

Entä jos hampaiden harjaus tuottaa ongelmia?
Jos hampaita ei pysty itse harjaamaan, sen voi tehdä joku toinen. Usein toisen henkilön on helpompi nähdä miten puhdistaa suu. Vaahtoamattomat hammastahnat helpottavat myös puhdistajan työtä. Joskus vaahtoamaton hammastahna on muutenkin parempi vaihtoehto: hammastahnan vaahdon aikaansaava ainesosa, natriumlaurylsulfaatti, voi ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa kipeitä haavaumia eli aftoja suun limakalvolle. Joskus hammastahnojen maulla voi olla merkitystä hampaiden harjausintoon – vaihtelu virkistää!

Usein harjaamme hampaat pystyasennossa. Aina tämä ei ole kuitenkaan mahdollista. Hampaiden pesu onneksi onnistuu myös makuultaan ja hampaat voidaan puhdistaa myös hammaslääkärissä. On tärkeää että vuodepotilaiden suu puhdistetaan säännöllisesti: suuhun ja hampaille jääneet mikrobimassat voivat aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen!
Yleisimmät suun ongelmat
Hammasplakista hammaskiveen, ientulehdukseen ja padontiittiin
Hampaan pintaan muodostuva plakki koostuu pääasiassa bakteereista. Tämä bakteeripeite voi kovettua hammaskiveksi ja alkaa haitata hampaiden kiinnittymistä niiden alla olevaan kudokseen eli ikeneen ja leukaluuhun. Hammaskiven poiston tarkoitus on hoitaa bakteeritulehdus ja suojata terveyttä, ikeniä ja hampaita. Se on säännöllisesti tehtynä usein pieni toimenpide ja voidaan tehdä kivuttomasti, myös usealla lyhyellä hoitokäynnillä.

Yleisin suun sairaus, myös kehitysvammaisilla, on ientulehdus. Jopa noin 74 % aikuisista suomalaisista kärsii jonkinasteisesta ientulehduksesta. Ientulehdus ilmenee ikenien punoituksena, arkuutena, ikenien verenvuotona ja pahan hajuisena hengityksenä. Tulehtuneen ienkudoksen määrä voi vastata jopa kämmenen kokoa! Pahimmassa tapauksessa ientulehdus voi edetä hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukseksi eli parodontiitiksi. Parodontiitissa hampaan kaula tulee näkyviin ienrajan vetäytyessä, jolloin hampaan kaulaosa, hammasjuuren sementti paljastuvat ja ien sekä leukaluu altistuvat mikrobitulehdukselle. Kroonisen suutulehduksen lisäksi, parodontiitti voi aiheuttaa pahimmillaan hampaiden irtoamisen suusta.

Huonon suuhygienian lisäksi, tietyt lääkkeet (esimerkiksi epilepsia-, reuma- ja verenpainelääkkeet) vaikuttavat myös ikeniin ja lisäävät alttiutta sairastua parodontiittiin.

Myös erilaiset purentaongelmat ovat hyvin yleisiä kehitysvammaisilla, sekä hampaat saattavat olla suussa "sikinsokin"


Apuvälineet

Yleistä tietoa apuvälineistä ja ohessa tulee myös lakitietoutta. Apuvälineet Liikkumis- ja toimimisesteisen henkilön sujuva arki ja hyvä ...