Tässä on blogini, jota kirjoitin kun opiskelin lähihoitajaksi ja osaamisalani oli vammaistyö. Olen tarkoin varjellut henkilön/henkilöitä en ole maininnut ketään tunnistettavasti enkä ole nimennyt ketään. Blogini on myös tarkastettu, että se sopii julkaistavaksi.
keskiviikko 3. tammikuuta 2018
Jalkojen hoitaminen
Toppipaikassa missä olen suorittanut osuuttani, on lapsia ja heidän jalkojenhoidostaan vastaa huoltajat/vanhemmat. Toki avustajat tekevät huomionsa, jos huomaa että jaloissa on esimerkiksi sientä tai muuta ongelmaa.
Sisätiloissa riisutaan aina ulkokengät, sekin on hyvin tärkeä asia varsinkin kun nuorilla jalat hikoilevat runsaasti.
Olen ollut kaikissa edellisissä toppiaikoissa sellaisissa paikoissa, joissa hoitajien vastuulla on asukkaan/asiakkaiden jalat ja niiden hoito.
Sosiaali ja terveysalalla on erilaisia asiantuntijoita, ja kaikilla on on oma toimi ja vastuualueensa jalkojenhoidossa. He ovat: jalkojenhoitaja, jalkaterapeutti, jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut kosmetologi, lääkäri, hoitaja, fysioterapeutti. Esimerkiksi lähihoitaja työssään ohjaa asukkaan/asiakkaan näiden palvelujen pariin tarvittaessa. Palvelutaloissa tulee säännöllisesti asukkaiden luokse jalkahoitaja, tai asiakkaan kotiin. Lähihoitajan ohjaa asiakasta tarkkailemaan alaraajojen kuntoa ja neuvoo sekä opastaa jalkojen hoidossa, sekä kykenee arvioimaan milloin asiakas tarvitsee kiireellistä hoitoa esim. lääkäriä. Lähihoitaja myös ohjaa asiakasta käyttämään oikeita jalkineita, sekä opastaa sukkien valinnassa ja huollossa. Tunnistaa työssään pitkät kynnet, paksut kynnet, sienikynnet, torakynnet, sisään kasvaneet kynnet, syylät, känsät, kovettumat, pykimät, rakot, kynsivallin tulehdus. Ohjaan asiakkaan aina tarvittaessa eteenpäin.
On tiettyjä sairauksia jonka takia jalkojenhoito, on erityisen tärkeää ja he tarvitsevat siinä avustamista. Esimerkiksi, hemiplegia, Parkinsonin tauti, MS-tauti, CP-vamma ja selkäydinvamma. Sekä erilaiset kehitysvammat. Lähihoitajan on myös hoitotilanteissa aina seurattava asiakkaan jalkojen kuntoa, se kuuluu päivittäisiin toimiin ja ne kirjataan mahdollisesti ylös, on kirjattava myös kaikki ihon muutokset. On myös osattava nähdä erilaiset infektiot, etenkin diabeetikkojen kohdalla koska siinä voi hoitamattamattomana syntyä kuolio, joka johtaa raajojen/raajan amputoimiseen pahimmassa tapauksessa.
Kun kylvetän tai avustan asiakasta pesuissa, tarkistan aina jalkojen kunnon. Useimmilla saattaa olla perussairautena diabetes, liikuntaesteitä, ja muita jotka aiheuttavat sitä jalkojen kunto vaatii säännöllistä huomiota. Kun työskentelen vammaisten tai henkilöiden parissa jotka vaativat jalkojen tarkempaa hoitoa, ennenkaikkea kerron etukäteen mitä teen ja miksi teen. Eli selostan asiakkaalle etukäteen tai näytän kuvakorteista mikäli asiakas ei kykene muuten kommunikoimaan. Pyrin myös luomaan hoitotilanteesta mahdollisemman rauhallisen kun tarkastelen asiakkaan jalkoja.
Ensimmäiseksi hyvä aseptiikka ja hyvä asento, sitten jalkoihin laitetaan desinfiointiainetta ja aletaan tarkastella jokainen varpaanväli huolella, etenkin onko varpaanvälissä hautumaa. Hautuma on siis aina portti infektioille ja sitä kautta jalka voi tulehtua esim. ruusu, tai jalkasieni tai muu bakteeri.
Hautuma tulee siistä, että jalkoja ja varpaanvälejä ei ole kuivattu huolella pesun jälkeen, siksi varpaanvälien kuivattaminen on erityisen tärkeää pesun jälkeen! Tai kun jalkaa rasvataan, niin se rasva pääsee varpaanväleihin ja rasva pääsee hautumaan väleissä. Myös tiukat kengät aiheuttavat hautumaa ja siis tältä vaivalta ei säästy myöskään nuoremmat henkilöt, tämä voi siis tulla ihan kenelle vain. Lampaanvilla auttaa tähän, kun sitä pujotetaan varpaiden väleihin. Yhtä lampaanvillaa pidetään pariäivää, sitten se pitää vaihtaa ainakin ikäihmisillä. Tarkistetaan myös onko jaloissa känsiä ja kovettumia, yleensä ne sijoittuvat sinne mitä osaa jalasta eniten kuormitetaan..vammaisilla nämä kuormittavat alueet saattavat varsin poiketa ei vammattomasta henkilöstä. Kun känsät ja kovettumat ovat tarpeeksi suuria, ne aiheuttavat kipua ja hankaloittavat liikkumista, joka on varsin kiusallista jo ennestään liikuntarajoitteiselle henkilölle. Myös henkilö joka ei osaa kertoa kivusta, saattaa jalkojen huono kunto vaikuttaa hänen käytökseensä hyvinkin rajusti. Diabeetikkojen kohdalla erityisesti pitää olla tarkkana, koska he eivät välttämättä tunne kovettumia.
Kovettumien hoito ohjataan aina eteenpäin alan ammattilaiselle eli jalkojenhoitajalle. Pieniä kovettumia voidaan hoitaa itse, laittamalla tarpeeksi rasvaa ja se hierotaan hyvin pyörivin liikkein jalkaan. Ikäihmisillä kynnet saattavat paksuuntua ja jalkojenhoitaja ohentaa niitä koneellisesti ja sen jälkeen niiden ohuutta ylläpidetään säännöllisellä kynsiviilauksella, niin kynnet eivät pääse paksuuntumaan.
Kynsisienen eroittaa siitä, että se on hyvin hauras ja kellertävä väriltään ja mureneva kynsi myös haisee hyvin epämiellyttävälle. Kynsisieni on erittäin tärkeä hoitaa pois, koska se saattaa levitä muihin kynsiin.
Kynnet myös saattavat kasvaa sisään, joka on varsin kivuliasta myös. Se johtuu usein siitä, että kynsi on leikattu väärin sekä liian lyhyeksi. Oikea leikkaaminen pitää suorittaa niin, että kynsi jää kynsipatjan ylle, ei ikinä alle. Kun kynsi kasvaa sisään se aiheuttaa myös tulehdusta ja märkimistä.
Kynsiä kun leikkaa, niin aina sen varpaankynnenpää pitää tuntua sormissa siitä tietää, että kynsi on oikean mittainen.
Iho kuivataan ja rasvataan ja katsotaan jalkojen ihonväri, joskus saattaa olla väripoikkeamaa joka saattaa jokin verenkierronhäiriö.Joskus iho voi punoittaa ja kuumottaa joka on taas merkki infektiosta ja asiakas ohjataan aina eteenpäin lääkärille, se voi olla myös merkki vakavemmasta kuten veritulpasta tai jopa ruusuinfektiosta. Mieluummin asiakas ohjataan vaikka "turhaan" kun jättää huomiotta! Myös eri virheasennot kuten reumaatikoilla, saattaa olla usein että juuri virheasennot tekevät kovettumia ja kovaakin kipua. Aina varhaisessa vaiheessa kun huomataan jaloissa muutoksia ohjataan aina eteenpäin, koska tilanne voidaan ennaltaehkäistä.
Pulssin löytää myös jaloista, ensimmäisen ja toisen jalkapöytäluun välistä. Myös sen voi löytää kehräsluun takaa. Pulssia ei tunnu jos jaloissa on ääreisverenkierron häiriöitä tai turvotusta eli nestettä on kerääntynyt jalkoihin. Sukat pitää olla hengittävät ja mielellään sellaiset jotka kuivuvat hyvin. On saatavilla erilaisia sukkia, jotkut pitävät tukisukkia ja kenkinä on heille tehtyjä yksilöllisiä jalkineita joissa on tukipohjalliset. Kenkien pitää olla varsin mukavat jaloissa ja niiden pitää tukea asiakkaan liikkuvuutta. Nykyään on varsin muodikkaita jokamakuun olevia tukisukkia ja kauniita tukikenkiä. Varmasti löytyy ihan jokaiseen makuun, ja siinä on onneksi otettu huomioon myös muoti ja ikä. Kuvassa olevat tukikengät näyttävät aivan ikimuodissa olevilta maihareilta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Apuvälineet
Yleistä tietoa apuvälineistä ja ohessa tulee myös lakitietoutta. Apuvälineet Liikkumis- ja toimimisesteisen henkilön sujuva arki ja hyvä ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiup7EG109lrDTOKlfW4T7h3jSjXQH2rXwTzx1zEP0gFSjoHITk5WSOnnjS-CLjlj4djIyClA_8YbfR3cFapFRhlaqwBXrZlzACKx6VIFXMjX2M9enVQFcVK6bETkbetdWtxnzyJwIz6BY/s640/IMG_20180419_145352.jpg)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti